Tönnies-slachterij blijft voorlopig nog dicht

De varkensslachterij van Tönnies in Rheda-Wiedenbrück blijft gesloten tot er een veiligheidsplan is.

Minister-president Armin Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen laat in een persconferentie weten dat de slachterij in Rheda-Wiedenbrück dicht blijft. Hij noemt geen einddatum voor de sluiting. Ook de lockdown in het district Gütersloh, waar de slachterij is gevestigd, wordt met een week verlengd. In het naastgelegen district Warendorf vervalt de lockdown wel, die sinds 23 juni van kracht was. Daar zijn minder nieuwe corona-gevallen vastgesteld.

Tönnies moet met voorstel komen

De slachterij gaat niet zomaar weer draaien, verklaart Karl-Josef Laumann, minister van Arbeid en Volksgezondheid in Noordrijn-Westfalen. Tönnies zal met een voorstel moeten komen waarin staat hoe de mensen veilig kunnen werken, zonder het risico opnieuw corona op te lopen, vertelt hij. Dat heeft Westfleisch in Coesfeld eerder dit jaar ook gedaan. Het bestuur in het district Gütersloh beslist uiteindelijk of Tönnies weer mag slachten in Rheda-Wiedenbrück.

Wekelijks blijven er 70.000 varkens liggen

Minister Laumann, tevens boerenzoon, begrijpt dat het voor de varkenshouders grote gevolgen heeft dat de slachterij dicht blijft. Wekelijks blijven er in Duitsland zo’n 70.000 slachtrijpe varkens liggen, zegt hij. En zeugenhouders blijven weer met hun biggen zitten omdat in de varkensstallen geen plaats is. Desondanks staat de volksgezondheid op nummer 1, verklaart hij tijdens de persconferentie, en gaat de slachterij pas op zodra dit geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert.

Varkenshouders willen perspectief

De Duitse belangenbehartiger voor varkenshouders, ISN, zegt begrip te hebben voor de maatregelen die overheden nemen om het coronavirus te stoppen. Niettemin verlangen ze ook perspectief voor hun leden. De varkenshouders zijn uiteindelijk de dupe van de sluiting van de slachterij. De ISN schat dat wekelijks meer dan 100.000 slachtrijpe varkens blijven liggen, in plaats van 70.000, zoals de minister noemde. Tegelijk staan de biggen te dringen om naar de vleesvarkensstal te verhuizen, betoogt de ISN.

Oplossing voorhanden

De herstart van de slachterij hoeft volgens de ISN niet lang te duren. De hoofdoorzaak van de snelle virusverspreiding is namelijk gevonden: de klimaatinstallatie, zegt de ISN. De ISN pleit er voor dat Tönnies, vanzelfsprekend gecontroleerd, weer kan slachten.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.