Tönnies sluit slachterij Rheda-Wiedenbrück wegens corona

17-06-2020 | |
De hoofdlocatie van Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück die nu al twee weken op slot zit door corona. Foto: Tönnies Fleisch
De hoofdlocatie van Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück die nu al twee weken op slot zit door corona. Foto: Tönnies Fleisch

Op last van het lokale bestuur moet de hoofdvestiging van vleesbedrijf Tönnies onmiddellijk sluiten. Er zit een coronahaard.

Bij Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück testen vier op de vijf personen positief op corona. De uitslagen van 589 coronatesten zijn binnen. Het blijkt dat 415 mensen het virus bij zich dragen. De slachterij moet per direct het werk stilleggen.

Lees verder onder de tweet

Alle besmette medewerkers in quarantaine

De bestuurders nemen stevige maatregelen om verdere verspreiding van het virus te beperken. Alle besmette medewerkers van de slachterij en mensen met wie zij in contact waren, moeten in quarantaine. De quarantaine geldt tevens voor iedereen die op het terrein van de slachterij werkt en nog niet getest is. Deze personeelsleden worden ook allemaal getest op corona.

Het bestuur ziet af van een volledig lockdown in het district Gütersloh. Niettemin gaan de kinderdagverblijven en scholen wel op slot tot de zomervakantie.

Hoe lang de slachterij op slot blijft, is onbekend. Leveranciers verwachten in ieder geval dat ze deze week geen varkens meer kunnen leveren bij de slachterij.

Sluiting zal Duitse varkensmarkt flink verstoren

De sluiting zal de Duitse varkensmarkt flink verstoren, verklaren ingewijden tegenover het Duitse vakblad SUS. De fabriek in Rheda-Wiedenbrück kan dagelijks 20.000 varkens verwerken en is daarmee de grootste slachterij in Duitsland. Alle varkens elders laten slachten, zal niet eenvoudig zijn.

Dat het de verkeerde kant op ging met het aantal coronabesmettingen bij Tönnies Fleisch in Rheda-Wiedenbrück werd steeds duidelijker. Het aantal besmette mensen bij de slachterij nam snel toe. Dinsdag maakte het regiobestuur bekend dat de productie werd verlaagd, zodat mensen verder van elkaar kunnen staan. Ook ligt het slachten van zeugen al even stil in Rheda-Wiedenbrück.

Lage temperatuur ideaal voor coronavirus

Hoe het virus onder het personeel is gekomen en zich daar snel verspreidt, is onduidelijk. Gereon Schulze Althoff is leider van het crisisteam bij Tönnies. Hij verklaarde tijdens een persconferentie gistermiddag dat de lage temperatuur in een slachterij mogelijk een ideale omgeving is voor het coronavirus om zich te verspreiden.

Schulze Althoff betoogt dat het duidelijk is dat de pandemie nog niet voorbij is en Tönnies, maar ook andere vleesbedrijven, zomaar weer een uitbraak voor de kiezen kunnen krijgen.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.