Tönnies vecht sluiting van slachterij aan

Vleesbedrijf Tönnies vindt het bevel om de slachterij in Sögel te sluiten buiten proporties. Daarom stapt het bedrijf naar de rechter.

Tönnies Fleisch wil voorkomen dat de slachterij in Sögel na dit weekend op slot gaat. Het bedrijf neemt daarom juridische stappen, schrijft het in zijn wekelijkse Agrarblog.

Het bestuur van het district Emsland besloot afgelopen woensdagavond dat de betreffende slachterij drie weken dicht moet. Reden is het stijgende aantal coronabesmettingen onder het personeel. Volgens Tönnies is het besluit van de autoriteiten overdreven.

Serie maatregelen

Het vleesbedrijf voert als reden aan dat het, in overleg met de autoriteiten, diverse maatregelen heeft getroffen om verdere besmettingen tegen te gaan. Zo draagt iedereen, overal een mondmasker. Er is extra kantineruimte gerealiseerd en in de periode van 1 tot 7 oktober zijn 4.179 coronatesten uitgevoerd. In 69 gevallen was de uitslag positief. Tevens daalde het aantal besmettingen sinds dinsdag 6 oktober. Al deze ontwikkelingen opgeteld, maken de sluiting onlogisch, schrijft Tönnies Fleisch.

Lees verder onder de tweet.

De sluiting gaat tevens ten koste van de varkensboeren en de dieren in de stal, betoogt het vleesbedrijf. In de overvolle varkensstallen neemt het infectierisico toe en staat het welzijn onder druk, is de argumentatie.

Politieke willekeur

Tonnies krijgt bijval van de Duitse belangenbehartiger voor de varkenssector, ISN. In de ogen van deze vakbond is sprake van politieke willekeur. De ISN is van mening dat de autoriteiten een statement willen maken met de sluiting van de slachterij. De belangenbehartiger vraagt zich hardop af welke maatregelen getroffen zouden worden als bij autoconcern VW sprake is van hetzelfde aantal besmettingen als in Sögel? Of in de zorg, een systeemrelevante sector?

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.