Top varkensbrokprijs lijkt vrijwel bereikt

14-07-2022 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Met een laatste ‘LEI-notering’ van de varkensbrok (€ 42,90) is de top zo goed als bereikt. De grondstoffenprijzen zijn sinds mei behoorlijk aan het dalen en de voerprijzen zullen waarschijnlijk over enkele maanden volgen.

Er is in dit verband een duidelijk verschil tussen de kostprijs op basis van de vervangingswaarde en de historische kostprijs. Daar komt bij dat de kosten bij de industrie behoorlijk zijn gestegen en waarschijnlijk verder zullen stijgen, als de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Russische grondstoffen en energie voortduren.

Veevoeradviesbureau Stigevo houdt op dit moment € 43 als top aan gedurende de zomer, maar vanaf het vierde kwartaal van dit jaar is er een prijsdaling van een paar euro’s mogelijk. Voorwaarde hiervoor is wel dat er verder geen al te grote problemen met de oogsten zijn in de komende maanden.

Wat de grondstoffen betreft, verwachten we dat granen, raapschroot en zonnepitschroot in prijs zullen dalen. Soja was rond midden mei interessant geprijsd, maar is inmiddels belangrijk duurder en zal de komende maanden ook duur blijven.

Brokprijs schoot omhoog door oorlog

Vergeleken met vorig jaar is varkensbrok bijna € 15 per 100 kilo duurder geworden. Met name in maart en april van dit jaar is de brokprijs omhoog geschoten. De Russische inval in Oekraïne heeft de grondstoffenmarkt en de energieprijzen doen exploderen en naar aanleiding daarvan hebben producenten van varkensbrok hun verkoopprijzen in korte tijd met € 10 per 100 kilo verhoogd.

Tij gekeerd door nieuwe graanoogst

Met de komst van de nieuwe graanoogst lijkt het tij gekeerd. Vanaf de herfst lijkt de prijs maandelijks € 1 per 100 kilo te kunnen zakken. Rekening houdend met deze prognose van Stigevo blijft het gemiddelde prijsniveau van varkensbrok dit jaar nog net onder de € 40 per 100 kilo.

Daarmee is dit voer € 12 per 100 kilo duurder dan in 2021. In 2012 en 2013 was de brok ook extreem duur, maar toen bleven de prijzen toch nog onder de € 30 per 100 kilo.

Prognose: stabilisering van de prijs in de komende maanden.

van Dijk
Arie van Dijk Directeur agrarisch adviesbureau Stigevo
Meer over


Beheer