Topexpert waarschuwt voor grote voedselcrisis

De Covid-19-pandemie kan een nog veel grotere voedselcrisis ontketenen dan dertien jaar geleden. Destijds stegen de voedselprijzen zo fors dat er een enorme voedselschaarste ontstond.

Dat zegt Martin Cole van de Universiteit van Adelaide in Australië, een topexpert op het vlak van voedselzekerheid, in het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.

Martin Cole leidde het VN-expertpanel dat al in maart waarschuwde dat de coronacrisis de voedselmarkten verder kon destabiliseren. Door de economische recessie kunnen straks meer mensen geen voedsel meer betalen.

Gebrek aan geld

Cole: “Dat kan miljoenen mensen in extreme armoede brengen en we weten dat dit een grote impact heeft op de voedselzekerheid.” Die armoede is een groot verschil met dertien jaar geleden, toen er vooral een probleem van voedselbeschikbaarheid was. Nu is er wel voldoende voedsel beschikbaar, maar komt de toegang tot voedsel in het gedrang door gebrek aan geld. Daarnaast dreigen logistieke problemen tot voedselbederf.

Vorige maand waarschuwde het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties dat het aantal mensen met acute voedselonzekerheid dit jaar kon verdubbelen tot 265 miljoen als gevolg van de coronacrisis.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.