Topfokker Lenferink: ‘Toosje 724 is mijn ideale koe’

24-01 | |
Mariëlle Lenferink: “In de fokkerij is 1 + 1 niet per definitie 2.” - Foto: Michel Velderman
Mariëlle Lenferink: “In de fokkerij is 1 + 1 niet per definitie 2.” - Foto: Michel Velderman

In een verkiezing van Platform Roodbont is Toosje 724 van melkveehouder Mariëlle Lenferink in Almelo gekozen tot de beste roodbonte koe van Nederland. De eigenaar is trots op haar winnares. “Zij doet wat ze moet doen: vreten, herkauwen, liggen. Zij is altijd bezig om melk voor mij te produceren.”

Twentse melkveehouder Mariëlle Lenferink trots op prijswinnende roodbonte koe. “Niks is mooier dan het runnen van een melkveehouderij. En het allermooiste van alles is de fokkerij. Daar ligt mijn hart. Ik streef naar koeien die jarenlang mee kunnen, die veel liters met hoge gehaltes produceren. Mijn ideale koe is in balans, ziet er mooi uit en heeft goed beenwerk en een beste uier.”

Fokkerij is grootste hobby

“Voorbeeld van mijn ideale koe is natuurlijk Toosje 724, de prijswinnares. Daarvan zou ik er wel meer in onze stal willen hebben. Fokkerij, ik ben er doorlopend mee bezig, het is echt mijn grootste hobby. Op papier lijkt het zo simpel, je kiest bij een bepaalde koe een passende stier. Moet goed komen. De praktijk is echter weerbarstig. Je hebt ook een dosis geluk nodig. In de fokkerij is 1 + 1 niet per definitie 2. Dat maakt deze hobby extra leuk, juist omdat het niet voorspelbaar is.”

Zo’n koe is mooi om naar te kijken, zij vervult mij met trots

Verkozen tot beste roodbonte Holstein

“Toosje brengt geld op, dat is belangrijk voor een ondernemer. Toch is melkgeld niet het allerbelangrijkste. Zo’n koe is mooi om naar te kijken, zij vervult mij met trots. En nu is zij ook nog door collega-melkveehouders verkozen tot de beste roodbonte Holstein van het jaar. Door de echte kenners dus. Dat zegt mij meer dan dat ik een prijs win op een regionale fokveedag. Ook leuk, er staan een paar van zulke bekers in mijn prijzenkast, maar bij deze verkiezing ging het niet alleen om het exterieur, maar om het totaal. Dus ook om de liters, vet- en eiwitgehalte, celgetal, vruchtbaarheid. Toosje 724 presteert top op al die onderdelen.”

Melkproductie gemiddeld 11.000 liter

“Ik boer in maatschap met mijn ouders in Almelo, het werk doe ik vooral. Op 67 hectare houden we 125 koeien, met een gemiddelde productie van 11.000 liter. Je kunt wel zeggen dat de fokkerij in mijn genen zit. Mijn vader was er ook altijd mee bezig.

De verkiezing was georganiseerd door Platform Roodbont. Van alle verkiesbare koeien zijn video’s gemaakt, die te beoordelen waren op Facebook. Dan probeer je natuurlijk om jouw koe er zo goed mogelijk uit te laten springen. Dat heeft de videograaf prima gedaan.”

Meer dan 50.000 liter in zo’n 1.500 dagen

5,51% vet en 4,16% eiwit

“Wat wil je allemaal weten van Toosje? Ze is in 2013 geboren, het is een Famous-dochter. Een makkelijke en sterke koe, ze mankeert nooit wat. Ze staat niet vooraan in de rangorde, maar ook niet achteraan. Ik heb er eigenlijk geen omkijken naar.

Ze doet wat ze moet doen. Vreten, herkauwen, liggen. Kortom, altijd bezig om melk voor mij te produceren. Dat doet ze dus hartstikke goed. Meer dan 50.000 liter in zo’n 1.500 dagen, 5,51% vet, 4,16% eiwit. Voor de kenners: haar lactatiewaarde bedraagt 154. Dat betekent dus dat zij met kop en schouders boven mijn andere koeien uitsteekt. Een heel lucratieve koe; zij is op ons bedrijf een buitenbeentje, in de goede zin van het woord.

Over geluk hebben gesproken, de koe waar Toosje 724 een nazaat van is, hebben wij tien jaar geleden van een collega-veehouder overgenomen. Dat was Toosje 720. Die moeder blijkt een uitstekende koop te zijn geweest. Je denkt een goede aankoop te doen, maar of dat gevoel juist is, blijkt pas achteraf. Zoals in dit geval. Dit is een uitstekende bloedlijn.”

Nakomelingen Toosje 724

“Natuurlijk fokken we door met haar. Ze heeft inmiddels vijf nakomelingen, drie dochters en twee zonen. De dochters lopen hier in de stal rond, een daarvan is aan de melk. Is ook een goede koe, zeker wat betreft de melkproductie. Qua vet en eiwit kan zij overigens niet tippen aan haar moeder. Een van haar zonen loopt nu bij het jongvee. Heb ik goede verwachtingen van.

Ik hoop dat we nog lang van onze prijswinnares mogen genieten en dat ze haar huidige productie weet voort te zetten. Ze zit nu op 50.000 liter, best mogelijk dat ze de 100.000 haalt. Ze is nu 7 jaar dus ik heb goede hoop dat dit gaat lukken.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.