Het Voedingscentrum is een onafhankelijk, door de overheid gesubsidieerd instituut dat informatie verschaft over gezonde, veilige en duurzame voeding. Zij houdt voornamelijk het voorlichtingsmodel Schijf van Vijf, gebaseerd op richtlijnen van de Gezondheidsraad, aan bij de adviezen over gezonde voeding. Dit kunnen we beschouwen als een betrouwbare informatiebron. Gevarieerd en gedoseerd eten en drinken uit alle vijf schijven zou dus gezond moeten zijn.
Een gezondheidsclaim wil niet direct zeggen dat het complete product gezond is. Hoog in calcium kan immers samengaan met bijvoorbeeld een hoog percentage suiker. Om consumenten beter voor te lichten over de voedingswaarden van producten is de Nutri-Score in het leven geroepen. Dit is een voedselkeuzelogo voor levensmiddelen, ontwikkeld door onafhankelijke wetenschappers. Het wordt begin 2021 in zeven Europese landen gebruikt. De officiële introductie in Nederland vindt in 2022 plaats, maar toch is het logo al te vinden op sommige verpakkingen. Het doel is uiteindelijk verplichte invoering op alle verpakkingen.
Veel voedingsmiddelenbedrijven spelen in op de gezonde voedseltrend. Onbewerkte groente en fruit is een belangrijke basis van een gezond voedingspatroon. Maar het kost tijd en enige kookkunsten om daar iets lekkers van te maken. Hier komt de foodsector in beeld.
Steeds meer foodbedrijven brengen producten op de markt waarmee ze de consument een stapje verder helpen in het bereiden van een gezonde, verse en lekkere maaltijd. Een mooie tussenstap is bijvoorbeeld het concept van HAK Fresh, gebaseerd op gegrilde groenten. Andere voorbeelden zijn bloemkoolrijst, geschilde aardappelen, gesneden groente(pakketten). Nog een stap verder komen de maaltijdboxen in zicht. Een bekende en succesvolle is HelloFresh. Dit soort initiatieven zullen steeds meer op de markt komen. Ook veredelingsbedrijven zoeken naar groente en fruit met hogere voedingswaarden, zoals paarse broccoli. Die is overigens ook rauw te eten.
Ook de politiek is zeer betrokken bij gezonde voeding. Niet alleen vanuit het perspectief van voedselveiligheid, een taak van de NVWA. Het besef dat keuzes van consumenten gezondheidstechnisch niet altijd de beste zijn, is er zeker wel. Een gezondere bevolking levert op allerlei vlakken voordelen op, zoals in de gezondheidszorg. De discussie over duur gezond voedsel en goedkoop ongezond voedsel wordt op allerlei niveaus volop gevoerd. Over een
suiker- of vettaks en een
btw-verlaging op groente en fruit, bijvoorbeeld. Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
Paul Blokhuis onderzoekt ‘de juridische mogelijkheden voor een gezonde voedselomgeving’. De officiële invoering van Nutri-Score is hiervan een onderdeel.
Gezondheidsclaims, zoals ‘cholesterolverlagend’ of ‘weerstand verhogend’, moeten goed onderbouwd en bewezen effectief zijn om de consument te beschermen tegen misleiding. Claims mogen daarom alleen worden gebruikt als deze een plek hebben veroverd op de Europese lijst van goedgekeurde claims, wetenschappelijk beoordeeld door voedselveiligheidsautoriteit Efsa.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de gevoerde claims in Nederland. Het aanvragen van een claim duurt lang, vaak meer dan een jaar. Velen worden verworpen. Echter, eenmaal verkregen hebben ze echter een grote marketingwaarde.