Er komen steeds meer vleesmerken en -concepten op de markt. Nederlanders eten graag vlees en geven daar veel geld aan uit. Het is een belangrijk onderdeel in het eetpatroon van de meeste consumenten. Cijfers over vleesconsumptie ondersteunen dat: in de laatste jaren is de consumptie per hoofd van de bevolking zelfs gestegen. Tegelijkertijd is er een maatschappelijk trend om minder of geen vlees te eten: vanwege gezondheidsadviezen, uit oogpunt van dierenwelzijn of duurzaamheid in het algemeen.

Producenten en verkopers spelen met vleesmerken in op die trend. Biologisch en het Beter Leven-keurmerk zijn hiervan de bekendste voorbeelden. Supermarkten lanceren nieuwe labels en merken voor vlees met aandacht voor de boer en met eisen op het gebied van duurzaamheid en dierenwelzijn. Ook de directe verkoop aan consumenten groeit en speelt in op regionale herkomst en de korteketengedachte.

Een andere ontwikkeling is de grotere nadruk op smaak en het verhaal achter een stukje vlees. Dat speelt in restaurants en ook voor koken thuis: minder vaak vlees, maar dan wel het beste van het beste als je het wel eet.

Opmerkingen, vragen of tips?

Mail naar redactie@foodagribusiness.nl

De consumptie van vlees en vleeswaren is in 2021 weer licht gestegen na de daling in 2020. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Per hoofd van de bevolking wordt 76,1 kilo vlees gegeten op basis van het karkasgewicht.Dit is 0,2 kilo meer dan in 2020.

Lees ook: WER: vleesconsumptie licht gestegen

Een echt groot vleesmerk is niet als zodanig in de markt gezet. Het meeste vlees wordt nog altijd verkocht als relatief anoniem product in supermarkten en bij slagers.

Als het gaat om keurmerken dan is het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming veruit het grootste voor vlees, gevolgd door het label biologisch.

Verder zijn er een groot aantal kleinere speciale merken. Initiatiefnemers daarvan zijn vaak boeren, samenwerkingsverbanden of slachterijen. Voorbeelden zijn Hamletz en Livar voor varkensvlees, Kemperkip voor biologische kip en Peter’s Farm voor kalfsvlees.

Vleesconcepten zou je kunnen zien als merken en nemen een grote vlucht. Vrijwel elke supermarktketen heeft inmiddels een eigen huismerk met allerlei aanvullende kenmerken. Voorbeelden zijn Boerentrots van Plus en Beter voor-programma van Albert Heijn.

De belangrijkste afzetkanalen voor vlees zijn achtereenvolgens:

  1. supermarkten
  2. slagerijen
  3. horeca
  4. verkoop aan huis

Cijfers of hoeveelheden en omzet per keurmerk en merken zijn beperkt beschikbaar. Veruit het grootste keurmerk is Beter Leven van de Dierenbescherming. Van al het verkochte varkensvlees in 2021 was 86% duurzaam, volgens de monitor Duurzaam Voedsel 2021. In andere vleescategorieën is dit beduidend minder: rundvlees (18%), pluimvee (23%) en overig vlees (34%).

Artikelen over vlees

Marktanalyses

Beheer