Doorgaan naar artikel

Topman ABN AMRO vindt dat economie goed standhoudt

Voorzitter raad van bestuur Robert Swaak van ABN AMRO. - Foto: ANP premium

Voorzitter raad van bestuur Robert Swaak van ABN AMRO. - Foto: ANP

De Nederlandse economie houdt mede door alle overheidssteun relatief goed stand in de crisis, vindt de voorzitter van de raad van bestuur Robert Swaak van ABN AMRO. Hij denkt niet dat nieuwe varianten van het coronavirus nog zullen leiden tot extra economische ontwrichting.

De bank boekte afgelopen kwartaal weer winst, na verliezen in het voorgaande kwartaal en in coronajaar 2020. “De situatie is nu heel anders dan eerst, omdat veel mensen gevaccineerd zijn”, zegt Swaak. Hij denkt ook niet dat straks nog veel klanten van de bank in de problemen zullen komen als de overheidssteun in Nederland wordt afgebouwd.

Bankleningen gaan aantrekken

Onder de streep hield ABN AMRO afgelopen kwartaal € 393 miljoen over, ondanks de aanhoudende lage rentes waardoor de rente-inkomsten onder druk bleven staan. De hypotheekportefeuille liet groei zien, maar de vraag naar zakelijke kredieten in Nederland bleef nog wel beperkt. Swaak denkt dat als de overheid straks de steunmaatregelen af gaat bouwen de vraag naar bankleningen bij bedrijven weer gaat aantrekken.

De crisis raakte ABN AMRO vorig jaar hard. De bank zette in 2020 voor het eerst in een decennium een jaarverlies in de boeken. Er moest veel geld naar de stroppenpot. Daarbij leed de bank flinke verliezen op een aantal grote zakelijke klanten. In het eerste kwartaal van dit jaar was opnieuw sprake van rode cijfers. Dat kwam vooral door een schikking van € 480 miljoen met het Openbaar Ministerie vanwege het tekortschieten bij het tegengaan van witwassen. Die zaak is daarmee afgerond.

Lees meer over

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin