Topman Synlait vertrekt

12-04 | |
Synlait kampt met wegvallende vraag. De A2-Milk Company, een belangrijke afnemer van Synlaits babyvoeding, zag de verkopen in China flink dalen. Foto: AFP
Synlait kampt met wegvallende vraag. De A2-Milk Company, een belangrijke afnemer van Synlaits babyvoeding, zag de verkopen in China flink dalen. Foto: AFP

Topman Leon Clement heeft zijn vertrek aangekondigd bij de Chinese zuivelonderneming Synlait.

Een reden voor vertrek wordt door de onderneming niet gegeven. Clement zat sinds september 2018 aan het roer van de in Nieuw-Zeeland gevestigde onderneming en vertrekt eind deze maand. Synlait-oprichter en voormalige CEO John Penno neemt de honneurs waar, totdat er een opvolger voor Clement is gevonden.

Wegvallende vraag

Eerder werd al bekend dat Synlait veel last heeft van wegvallende vraag als gevolg van de coronacrisis. Zo zag de A2-Milk Company, een belangrijke afnemer van Synlaits babyvoeding, de verkopen in China flink dalen. Ook op andere fronten heeft Synlait te maken met tegenwind. Zo kost het de onderneming moeite in te spelen op de onzekere en veranderende markt. Ook zorgen transportproblemen wereldwijd voor vertraging.

Synlait zag haar winst over afgelopen half jaar (eindigend 31 januari) met 76% dalen en gaf aan te hopen op break even voor het gehele jaar.

Het Chinese Bright Dairy heeft met 30% de meeste aandelen in Synlait. De A2-Milk Company is goed voor 20% van de aandelen. FrieslandCampina had tot in 2017 een aandeel van ongeveer 10% in Synlait.

Willem Veldman
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.