Topoverleg Duitsland en China, nieuwe AVP-gevallen

De vondst van een met Afrikaanse varkenspest (AVP) besmet wild zwijn in Duitsland zorgt ervoor dat het ene na het andere exportland de grenzen sluit voor Duits varkensvlees. Intussen zijn er nieuwe gevallen gemeld van besmette wilde zwijnen.

In de regio Oder-Spree zijn nog vijf met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden, dit meldt het landbouwministerie van de Duitse deelstaat Brandenburg. De besmettingen zijn bevestigd door het deelstaatlaboratorium Berlin-Brandenburg. Het gaat om vier kadavers en een levend maar ziek dier. Dit vijftal is gevonden in het vorige week afgesloten gebied. Er is materiaal opgestuurd naar het Friedrich Loeffler Instituut gestuurd voor bevestiging van de uitslag.

Na Zuid-Korea en Mexico hebben ook China, Japan, de Filipijnen en Brazilië hun grenzen gesloten. Inmiddels is het Duitse ministerie van landbouw een topoverleg gestart met China om die exportban zo snel mogelijk van tafel te krijgen. Marktpartijen melden aan het Duitse vakblad SUS goede hoop te hebben bij de onderhandelingen.

Erkennen van regionalisering

Een van de doelstellingen is het erkend krijgen van regionalisering zodat export uit de rest van Duitsland mogelijk is en alleen varkensvlees uit de getroffen deelstaat Brandenburg de grens niet over mag. Daarnaast hamert het ministerie op het feit dat Duitse varkensbedrijven een hoge bioveiligheid hebben waardoor het risico op insleping minimaal is.

Een snelle opening van de Chinese markt is belangrijk voor de Duitse en zijdelings ook voor de Nederlandse markt. Duitsland voerde in het eerste halfjaar 540.000 ton varkensvlees uit naar landen buiten de EU, wat neerkomt op 15% van de productie. Met 400.000 ton is China veruit de grootste afnemer van Duits varkensvlees, Zuid-Korea neemt 10% af en de andere landen ieder maar kleine hoeveelheden.

China shopt elders

Dat China nu Duits varkensvlees weert, biedt direct kansen voor andere partijen. Spanje heeft volgens het Chinese ministerie van handel in het eerste halfjaar een aandeel van 17% in de Chinese import, het aandeel van de VS bedraagt 19%, Nederland is goed voor ruim 7,5%. Spanje zag dit jaar de export al met 140% stijgen en ook de VS exporteert ondanks alle handelsstrubbelingen meer. Maar ook Canada pikt een graantje mee van de vleeshonger van China en exporteerde in het eerste halfjaar met 688.300 ton 14% meer varkensvlees, daarvan ging 45% richting China.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.