Topproducent Indonesië verbiedt export palmolie

22-04-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Indonesië, een grote producent van palmolie, verbiedt de export daarvan.

Ook alle andere soorten kookolie en de ingrediënten daarvan mogen niet meer uitgevoerd worden, besloot de Indonesische regering. Die reageert daarmee op tekorten aan kookolie in het land.

Die tekorten zijn ontstaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Dat land is een grote leverancier van zonnebloemolie, maar door de oorlog stopten de leveringen. Veel bedrijven gingen daardoor op zoek naar alternatieven zoals palmolie en zorgden zo weer voor tekorten in Indonesië.

Argentinië verhoogt uitvoerbelasting soja-olie

Indonesië is overigens niet het enige land dat maatregelen heeft genomen om de eigen bevolking te beschermen tegen tekorten en prijsstijgingen. Argentinië verhoogde onlangs de uitvoerbelasting op soja-olie om dezelfde redenen.

De Verenigde Naties hebben landen juist opgeroepen handel mogelijk te blijven maken. Volgens de organisatie zorgen beschermende maatregelen juist voor meer tekorten en hogere prijzen.

De maatregel van Indonesië zorgde voor stijgende prijzen van plantaardige olie. Onder meer soja-olie, palmolie, koolzaadolie en raapolie werden op verschillende beurzen rond de wereld duurder.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer