Totaal volume aardappelverwerking blijft groot

20-12-2019 | |
Foto: Peter Roek - Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft in november 311.300 ton consumptieaardappelen verwerkt voor voorgebakken frites en andere aardappelproducten.

Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van de branchevereniging Vavi. Er werden in november 6,5% minder aardappelproducten geproduceerd dan een maand ervoor. De lastige rooiperiode en nattigheid in het najaar zorgde voor mindere partijen aardappelen, welke deels niet geschikt waren voor de fritesverwerking. Maar het totale volume (juli tot en met november) komt uit op 1,635 miljoen ton. Dat is iets meer dan vorig jaar in dezelfde periode toen 1,633 miljoen ton aardappelen over de verwerkingsband gingen. Twee seizoenen geleden in dezelfde periode waren dat 1,625 miljoen ton. De verwerkingscapaciteit groeit en dat is terug te zien in de cijfers.

Importaardappelen

Het aandeel importaardappelen was in november 40,5% ofwel 126.000 ton afkomstig van import. Dat komt vrijwel overeen met het volume van juli en september. Over het hele seizoen bekeken ligt het percentage importaardappelen iets lager. In juli tot en met november bestond 39% van de totale aardappelverwerking uit importaardappelen.

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer