Totally Nuts wil in 2023 starten met productie plantaardige fetakaas

23-06 | |
Fetakaas. Studenten hebben een plantaardige variant ontwikkeld. - Foto: Canva
Fetakaas. Studenten hebben een plantaardig alternatief ontwikkeld. - Foto: Canva

Totally Nuts hoopt in mei 2023 te kunnen beginnen met de productie van Greek White: een plantaardig alternatief voor Griekse fetakaas.

De Greek White wordt geproduceerd uit amandelpulp, dat overblijft nadat uit amandelen een drank is gemaakt.

Totally Nuts is ontwikkeld door studenten van Maastricht University. Volgens studente Bente van Santvoort is het de eerste plantaardige Griekse fetakaas die op de Nederlandse markt komt. “Onze Greek White bevat minder verzadigd vet en minder zout dan andere plantaardige kaas-alternatieven”, zei ze op een bijeenkomst in Driebergen van de Topsector Agri &Food.

Amandelmelk

Volgens student Patrick Joosten is Europa een van de grootste producenten van amandeldrank in de wereld. “Amandelmelk is de grootste alternatieve zuiveldrank op de Europese markt. De amandelpulp wordt nu gebruikt als grondstof voor veevoeding. We zoeken een amandelmelkproducent die met Totally Nuts wil samenwerken. We willen onze Greek White zo dicht mogelijk produceren daar waar de pulp wordt geproduceerd.”

Beste innovatie

Totally Nuts won deze maand met de plantaardige fetakaas de Nederlandse editie van EcoTrophelia, een wedstrijd voor studenten om de beste innovatie in de Europese voedingssector. Daarom mag het bedrijf meedoen aan de Europese editie, waarvan de winnaar bekend wordt gemaakt in oktober in Parijs tijdens de voedingsbeurs Sial.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer