Tractorblokkades dwingen Duitse supers aan overlegtafel

Foto: ANP
Foto: ANP

Nieuwe tractorblokkades van distributiecentra van respectievelijk Lidl en Aldi door Duitse boeren zijn maandagmiddag beëindigd. De blokkade vond ditmaal plaats in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. De acties werden gestopt na gesprekken met het management van de centra.

De actie werd primair gevoerd onder de vlag van Land schafft Verbinding (LSV) die mikt op een snelle wijziging van het lageprijzenbeleid van de grootgrutters. Daarover willen ze op korte termijn overleg met de top van de leidende retailers. De blokkades waren bedoeld om die eis kracht bij te zetten. Dat overleg gaat op 11 januari beginnen, stelt LSV.

Steun

Verbale steun voor de actievoerders komt van Thüringens landbouwminister Benjamin-Immanuel Hof, die ervoor pleit dat de invloed van de agrariërs op de prijsvorming groter moet worden. De federale landbouwminister Julia Klöckner heeft zich al eerder op dat standpunt gesteld en heeft dat vlak voor de jaarwisseling nog eens benadrukt. De actiebereidheid van de boeren laten volgens haar zien hoe hoog de nood in de sector is gestegen.

Aldi: al weken gesprekken

Aldi heeft laten weten dat er al weken gesprekken zijn met boeren en hun organisaties. Na blokkade-acties in december uit protest tegen een verlaging van de boterprijs in de winkels hebben zowel Aldi Nord als Aldi Süd opnieuw uitgesproken, dat zij ‘gemeenschappelijke oplossingswegen voor de moeilijke situatie van de Duitse landbouw willen vinden’, aldus de Aldi’s in een persverklaring op 29 december.

Uitsluitend Duitse melk

In diezelfde persverklaring bevestigen de Aldi’s ook dat ze van plan in hun supermarkten gangbare en biologische drinkmelk van uitsluitend Duitse herkomst te verkopen. Tevens zeggen zij langlopende leverantiecontracten toe om de planningszekerheid bij de boeren te verbeteren.

LSV maakt zich klaar voor het overleg met de grootgrutters door de boeren op te roepen zich te melden voor projectgroepen. Beoogd zijn vier verschillende groepen voor achtereenvolgens de instelling van een ombudsinstantie, melk en rundvlees, varkens en reclame.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.