Doorgaan naar artikel

Transportfout oorzaak China-ban Van Rooi

Foto: ANP

Foto: ANP

Een menselijke fout door de rederij tijdens het transport van een lading varkensvlees is de oorzaak van de Chinese grenssluiting voor vlees van Van Rooi Meat.

Uit registratiegegevens van de rederij is naar voren gekomen dat een medewerker daar de container op koelen heeft gezet in plaats van op vriezen. Daardoor is het bevroren vlees gaan ontdooien.

“Tien dagen na het verladen is de fout opgemerkt en is de container vervolgens weer op de vriesstand gezet”, zo verklaarde directeur Marc van Rooi in het Eindhovens Dagblad. Bij aankomst in de haven was aan het vlees te zien dat het ontdooid is geweest, waarna de Chinese autoriteiten de partij vernietigd hebben.

‘Importverbod te zware maatregel’

Van Rooi noemt het zuur dat het bedrijf buiten zijn schuld zo hard getroffen is. “Hier kun je niets aan doen. Om dan een importverbod in te stellen, vind ik een te grote maatregel.” De slachterij heeft twee dagen de productie verlaagd om de productiestromen om te leggen, maar inmiddels slacht het bedrijf meer dan 100 procent. Afgelopen zaterdag is er ook geslacht. Vlees gaat nu naar andere bestemmingen in Azië en Australië.

Lees ook: China-erkenning Van Rooi ingetrokken

Hervatting export

Van Rooi spant zich met het Ministerie van Landbouw in om de export snel weer te kunnen hervatten. In het meest positieve scenario kan dat deze week nog gebeuren. Maar de slachter houdt er ook rekening mee dat het felbegeerde papier nog enkele weken op zich laat wachten. Vrijdag 12 februari is het Chinees nieuwjaar waardoor er deze periode bij de Chinese overheidsdiensten niet of nauwelijks wordt gewerkt vanwege vakantie.

Beheer
WP Admin