Transportkosten remmen hogere aardappelnotering

15-08 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

PotatoNL noteert in de tweede week van augustus voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) € 1,25 hoger op € 21 tot € 26,50 per 100 kilo.

De onderkant van de notering wordt gezet door de input van de Regular-groep. De lage onderkant van de notering Regular Frites wordt veroorzaakt door hoge transportkosten van Noord-Nederland naar België. Verwerkers in het Noorden hebben geen behoefte om bij te kopen, waardoor de aardappelen langere afstanden afleggen voor de kopers in België.

Het Belgische Belgapom hield vrijdag 12 augustus de notering voor vroege aardappelen onveranderd op € 25. Het Duitse Reka verhoogde de notering voor de vroege aardappelrassen afgelopen vrijdag met € 2 naar € 25 per 100 kilo. Voor Zorba’s steeg de Duitse notering ook met € 2 naar € 26. De droogte heeft duidelijk sporen na gelaten, voornamelijk in percelen waar minder of niet is beregend. Velden die beregend zijn staan er prima bij.

Uit de laatste proefrooiingen in Nederland en België van vorige week voor fritesgeschikte aardappelrassen viel de terugval in groei enigszins mee. Het blijft afwachten hoe de aardappelen zich deze dagen houden.

Termijnmarkt aardappelen

​Het weer is de koopman en stuurt de termijnmarktnoteringen. De termijnmarkt in Leipzig blijft schommelen. Sinds vrijdag 12 augustus beweegt het eerst aflopende aprilcontract (2023) weer omhoog, omdat de neerslag verwachting voor deze week afnam. Donderdag daalde het april 2023-contract nog mede, omdat in Duitsland een ruimer aardappelareaal wordt verwacht dan vorig jaar. Het eerst aflopende april-contract voor aardappelen op de termijnmarkt in Leipzig steeg vrijdag 12 augustus naar € 26,90 per 100 kilo. Dat is een plus van € 1,10 vergeleken met de voorgaande handelsdag. En maandag 15 augustus beweegt deze notering rondom € 27 per 100 kilo.

Prognose: stabiel tot hogere aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer