Doorgaan naar artikel

Trekkeracties: vliegveldblokkade en voedsel uitdelen

Boeren deelden zondag 12 juli groente fruit en aardappelen uit aan winkelend publiek in Maastricht op het Vrijthof. - Foto: ANP

Boeren deelden zondag 12 juli groente fruit en aardappelen uit aan winkelend publiek in Maastricht op het Vrijthof. - Foto: ANP

Landelijk verspreid houden de boerenacties aan. Van een blokkade van Lelystad Airport tot het uitdelen van groente en fruit op het Vrijthof in Maastricht.

Lelystad Airport, distributiecentrum Albert Heijn in Zwolle, hoofdkantoor Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel in Leidschendam, Schiphol, het Vrijthof in Maastricht. Op al deze locaties waren de afgelopen dagen boerenprotesten. Van tientallen tot enkele honderden trekkers per locatie. En de actievoerende boeren zijn nog niet klaar met protesteren. De recente acties zijn opgezet door lokale groepen boeren, Farmers Defence Force staat pal achter de demonstrerende boeren en prijst deze ‘strijders’.

Toegangsweg naar Lelystad Airport

Donderdagavond 9 juli blokkeerden zo’n 150 boeren met trekkers de toegangsweg naar Lelystad Airport. In Dronten, ook in Flevoland, vond eerder op de avond een boerenprotest met enkele tientallen trekkers plaats in het centrum. De boeren vroegen actie voor de regelgeving die de agrarische sector naar hun idee volledig klem zet. De protestactie in Dronten is een initiatief van Agractie. De actiegroep maakte zich woensdag nog zorgen over het verbod op het gebruik van landbouwvoertuigen bij demonstraties zoals afgekondigd in de drie noordelijke provincies. De organisatie ziet hierdoor de kans op escalatie toenemen.

Vrijdagochtend 10 juli vertrok een stoet van 140 trekkers uit de Achterhoek over provinciale wegen, op weg richting Den Haag. Onderweg haakten groepen boeren aan. Ze reden onder andere naar het pand van supermarktbranchevereniging CBL in Leidschendam. Met ongeveer 50-60 tractoren zijn de boeren daarnaartoe gereden. Vrijdagavond trokken ook een tiental trekkers naar Schiphol, ze werden door de politie snel huiswaarts gestuurd.

Melkveehouder gearresteerd

In Bleiswijk is een melkveehouder uit Mariënvelde, organisator van protesten uit het oosten van Gelderland, gearresteerd door de politie. Hierbij heeft een motoragent zijn wapen getrokken. Volgens de politie reed de trekkerchauffeur op de agent in. “Hierdoor ontstond een dusdanig gevaarlijke situatie voor de motoragent dat hij zich genoodzaakt voelde om zijn vuurwapen te trekken, waarna de bewuste boer zijn tractor tot stilstand bracht en hij kon worden aangehouden”, aldus de politie. Rutger van Lier, die mede de actie van vrijdag opzette, laat aan Omroep Gelderland weten dat de boer op de trekker stapte omdat ze naar de McDonalds wilden. Zaterdag is de melkveehouder weer vrijgelaten, op een later moment moet hij zich bij justitie verantwoorden.

Diezelfde vrijdagmiddag 10 juli zorgden tientallen trekkers voor een blokkade bij het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle. De supermarktketen zegt dat hierdoor 230 locaties niet bevoorraad kunnen worden. De supermarktketen wilde dat de boeren de blokkade op zouden heffen, gesprekken hierover liepen op niets uit. De gemeente wilde toen dat de boeren om 13.30 zouden vertrekken. Dat gebeurde ook.

Lees verder onder foto

Boeren hebben met zo'n 400 trekkers een symbool gevorm in een weiland in Schermerhorn, Noord- Holland. - Foto: ANP
Boeren hebben met zo’n 400 trekkers een symbool gevormd in een weiland in Schermerhorn, Noord- Holland. – Foto: ANP

Duidelijke boodschap

In het weekend hielden de boerenacties aan. Zaterdagavond 11 juli in het Noord-Hollandse Schermerhorn waren 400 trekkers. In de avondschemering vormden de boeren met de trekkers in een weiland de tekst NH-hartje-boeren, waarmee bedoeld wordt: Noord-Holland houdt van boeren. De initiatiefneemster van de actie zegt: “We geven een duidelijke boodschap aan de politiek, aan de burgers. Met een tekst die zo positief is.” Ze heeft “kippenvel” van deze “waanzinnige actie”. Op sociale media zijn beelden te zien van de enorme hoeveelheid tractoren die tegen de avondlucht zich met zwaailichten en toeters laten zien en horen.

Volgens de zegsvrouw van de actie in Schermerhorn is het niet zo dat een klein groepje boeren tegen de regels is, zoals de minister volgens haar heeft gesuggereerd. “Iedereen is er tegen, maar niet iedereen is zo extreem in het protest.”

Publieksvriendelijke actie

Zondag 12 juli was een publieksvriendelijke actie in Limburg de meest opvallende. Zeventien tractoren stonden op het Vrijthof in Maastricht. Ze maakten deel uit van een grote groep boeren met vele tientallen tractoren, die zich verzamelden op industrieterrein Beatrixhaven in de Limburgse hoofdstad, aldus een woordvoerster van de Veiligheidsregio Zuid Limburg. De boeren hielden een publieksvriendelijke actie om te protesteren tegen de veevoermaatregel van de regering. De actie was vooraf afgestemd met de Veiligheidsregio. De boeren deelden aardappelen, groenten en fruit uit aan het winkelend publiek op het Vrijthof. De publieksactie duurde tot 17.00 uur.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin