Doorgaan naar artikel

Trekkerchauffeur gewond na politie-ingrijpen bij boerenprotest

Bram Verheul bij zijn trekker, waarvan de ruit is ingeslagen door de politie. - Foto: Jan Willem Schouten

Bram Verheul bij zijn trekker, waarvan de ruit is ingeslagen door de politie. - Foto: Jan Willem Schouten

Bram Verheul (19) uit het Gelderse Loenen werd woensdagmorgen door de politie met geweld uit zijn trekker gehaald, toen hij met de trekker over de snelweg reed naar de actie in Den Haag.

Hij is er nog beduusd van. Blauwe plekken, enkele wonden van het glas en een pijnlijke knie heeft Bram Verheul over gehouden aan het boerenprotest. Woensdagmorgen vertrok hij om 4.15 uur met zo’n veertig trekkers vanuit Teuge naar Den Haag. Om 4.30 u was de rit voor Verheul alweer over.

Wat gebeurde er?

“We reden met de hele groep richting de snelweg. Ik was de vierde trekker of zo. We wilden de snelweg op, maar daar stonden politiebusjes. Door de berm reden we erlangs, waarna de voorste trekkers gelijk weer keerden om de snelweg af te gaan. Ik kon dat niet, omdat er een politiebusje stond. Toen moest ik dus wel doorrijden over de snelweg.”

Ik moest de trekker uitzetten, maar dat ging niet, omdat ze op mijn handen sloegen

“Twee politieauto’s reden om mij heen, met zwaailichten aan. Ik heb toen nog gebeld naar de collega’s, wat ik moest toen. Ze adviseerden mij er bij de eerste afrit weer af te gaan. Dat heb ik gedaan. Daar werd ik door de politie ook klemgereden. Ze begonnen gelijk met stokken op de cabine te slaan, waardoor de ruit stuk ging. Ik moest de trekker uitzetten, maar dat ging niet, omdat ze op mijn handen sloegen. Toen gebruikten ze ook nog pepperspray.”

Verzette je je dan tegen de politie?

“Nee. Ik kreeg de kans niet om de trekker stil te zetten en uit te stappen. Toen ik uit de trekker werd getrokken moest ik op mijn buik gaan liggen en kreeg ik handboeien om. Ik werd neergegooid alsof ik een topcrimineel was. Daarna werd ik in een politieauto afgevoerd naar het bureau. In de auto hebben ze nog een foto van mij gemaakt.”

De politie zegt in een verklaring dat je de aanwijzingen niet opvolgde.

“Dat heb ik ook gezien. Maar ik heb helemaal geen stopteken gezien. Contact maken met de agenten kon ook niet. Het was donker en het regende. Ik kon niet anders dan doorrijden naar de eerstvolgende afrit. Pepperspray mogen ze volgens mij alleen gebruiken als er sprake is van dreiging. Dat was er helemaal niet. Als je met zijn tweeën in de trekker zit en er zijn zo’n tien agenten hou je je wel rustig.”

Op het bureau werd de jonge boer gefouilleerd, in de cel gezet en twee keer verhoord. Zijn rijbewijs is ingenomen. Dat is hij tien dagen kwijt, met mogelijk een verlening naar 28 dagen of langer. Wat er verder volgt en of hij nog een boete krijgt, is nog onduidelijk. Na ongeveer 1,5 uur mocht hij weer naar huis. “Mijn vader heeft me toen opgehaald. Hij heeft later ook de trekker opgehaald, want die stond nog bij de afrit van de snelweg.”

Had je achteraf dingen anders gedaan?

“We hadden natuurlijk de snelweg niet op moeten rijden. En ik had misschien gelijk moeten stoppen, maar ik wist ook niet wat ik moest doen, dus ik ben maar doorgereden naar de eerstvolgende afrit. De collega’s reageerden ook verbaasd over de manier waarop de politie te werk ging.”

Ga je nog eens actie voeren?

“Als het nodig is wel. Liefst met de trekker. Gister ben ik alsnog naar Den Haag geweest, met de auto. Een kameraad van me heeft gereden.”

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin