Trekkerfabrikanten scoren goed op beurs

28-12-2020 | |
Niet alleen in de laatste twee weken stegen de aandelenwaardes van de trekkerfabrikanten. Ze kunnen terugkijken op een heel jaar waarin de koersen stegen. Foto: Cor Salverius
Niet alleen in de laatste twee weken stegen de aandelenwaardes van de trekkerfabrikanten. Ze kunnen terugkijken op een heel jaar waarin de koersen stegen. Foto: Cor Salverius

De koers van CNH Industrial, het moederbedrijf van onder andere de trekkermerken Case en New Holland, steeg in de afgelopen twee weken met 16,7%.

Daarmee noteerde het bedrijf de grootste stijging van de beursgenoteerde agri- en foodbedrijven die Food&Agribusiness volgt. Ook concurrent Agco, bouwer van onder andere Fendt en Massey Ferguson deed het goed met een stijging van 15,1%. John Deere bleef iets achter, maar zag de koers ook stijgen, met 5,3%.

Beursanalisten positief

De belangrijkste oorzaak voor de waardestijgingen lijken de aanbevelingen van beursanalisten. Analisten van de Amerikaanse bank Morgan Stanley verwachten dat Agco in 2021 profiteert van toenemende vraag in Noord-Amerika en Europa. Ze geven dan ook positieve vooruitzichten over de aandelen. Hetzelfde geldt voor CNH Industrial. Verschillende analisten gaven de aandelen een ‘overweight’ beoordeling, wat wil zeggen dat een aandeel meer waard is dan het nu is op de beurs. Ook over Deere zijn analisten positief. Zo wordt verwacht dat Deere gaat profiteren van hogere inkomens van Amerikaanse boeren en herstel van grondstofprijzen.

Niet alleen in de laatste twee weken stegen de aandelenwaardes van de trekkerfabrikanten. Ze kunnen terugkijken op een heel jaar waarin de koersen stegen. Ten opzichte van 31 december vorig jaar stegen de aandelenwaardes van Deere, Agco en CNH Industrial met respectievelijk 55,4%, 33,6% en 15,9%.

De grootste daler onder de agri- en foodbedrijven was het Duitse Südzucker. De koers daalde met 13,3% in twee weken. Twee weken geleden maakte het bedrijf kwartaalresultaten bekend. Hoewel de resultaten positief waren – een omzetstijging van 1,6% en een stijging van het bedrijfsresultaat van 69% – daalde de aandelenwaarde op de dag van de bekendmaking met 9,3%. Voor het gehele gebroken boekjaar 2020-2021 voorziet het concern namelijk lagere financiële resultaten dan eerder gedacht.

Fors lagere koers Südzucker

Tegenvallers beïnvloeden met name de gang van zaken in het bietensegment. De coronapandemie en ziektedruk in enkele teeltgebieden spelen in dat segment een negatieve rol. Südzucker sluit 2020 af met een fors lagere koers dan een jaar eerder. Afgelopen vrijdag stond de koers 30,5% lager dan op 31 december 2019. Het ziet er niet naar uit dat dat in de laatste week van 2020 nog recht getrokken wordt.

Bekijk het verloop van de aandelenkoersen van bedrijven in de Beursindex van Food&Agribusiness via FoodAgribusiness.nl/markt

Kloosterman


Beheer