Trekkerfabrikanten voelen impact coronavirus

27-03-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Trekkerfabrikanten sluiten massaal hun fabrieken. Belangrijkste reden is dat de toeleveringsketen van onderdelen verstoord is door de uitbraak van het coronavirus.

Machine- en trekkerfabrikanten voelen de impact van het coronavirus. Zowel John Deere als Agco, het moederbedrijf van onder andere Massey Ferguson en Fendt, trok deze week zijn financiële vooruitzichten in en liet weten dat de productie is teruggeschroefd. CNH Industrial, de maker van onder andere Case, New Holland en Steyr, legt de productie in bijna alle Europese fabrieken stil. Ook Claas schroeft de productie terug in fabrieken in Duitsland en Frankrijk.

John Deere

Voor John Deere komt het intrekken van de financiële vooruitzichten een maand nadat het een onverwachte winstverhoging aankondigde in de kwartaalresultaten. Deere was op dat moment ook positiever over de toekomst door vroege tekenen van stabilisatie in de Amerikaanse landbouwsector, mede door de minder grote impact van de handelsspanningen tussen China en de VS. Op het moment dat de kwartaalresultaten naar buitenkwamen, speelde vooral de uitbraak van het virus in China. Enkele fabrieken daar hadden tijdelijk stilgelegen en het bedrijf reserveerde $ 40 miljoen voor versneld vliegtuigvervoer van onderdelen van China naar fabrieken op andere locaties. Het probleem ligt nu niet meer alleen in China. De productie in John Deere-fabrieken over de hele wereld wordt aangepast, sommige fabrieken worden gesloten.

Verstoringen in toelevering

Ook CNH Industrial sluit fabrieken. Bijna alle assemblagelocaties in Europa zijn dicht voor de komende tijd. De fabrieken waar componenten worden gemaakt, blijven zo veel mogelijk draaiend, hoewel op een lager niveau, zodat locaties buiten Europa nog gebruik kunnen maken van de onderdelen. Het besluit van de sluiting kwam door verstoringen in de toeleveringsketen, dat een efficiënte productie niet mogelijk maakte.

Agco

Agco heeft dezelfde reden voor het sluiten van Europese vestigingen en het terugtrekken van financiële verwachtingen voor dit jaar. “De productie is aanzienlijk verminderd of opgeschort in verschillende van de Europese vestigingen van het bedrijf, voornamelijk als gevolg van materiaaltekorten en beperkingen in de Europese toeleveringsketen. In de loop van de tijd worden extra productieonderbrekingen in andere regio’s verwacht.”

Claas legt de productie in de hoofdlocatie in Harsewinkel in Duitsland stil. Veel andere Claas-vestigingen in Duitsland en daarbuiten zetten het werk nog voort, zoals de verzending van de machineonderdelen en de productie van reserveonderdelen en de afwerking van machines. De productie in Frankrijk werd al eerder helemaal teruggeschroefd. Reden bij Claas is dezelfde als bij de andere trekkerfabrikanten.

Onderbreking van toevoer van onderdelen en componenten

Ook de Cema, de Europese brancheorganisatie voor machinefabrikanten, ziet dat de uitbraak van het virus zorgt voor een onderbreking van de toevoer van onderdelen en componenten. Enkele weken geleden was dit vooral het geval vanuit China, maar dit geldt nu ook voor componenten uit Italië en andere lidstaten. “Naarmate de pandemie vordert, worden in Europa en de VS verdere onderbrekingen, onder meer als gevolg van door de overheid opgelegde blokkades, ingevoerd, gepland of verwacht”, aldus Cema in een verklaring.

Vraag naar machines

De sluiting van de fabrieken lijkt nu dus nog vooral het gevolg van verstoringen in de aanlevering van onderdelen. Ook zullen fabrikanten minder mensen tot hun beschikking hebben. Over teruglopende vraag naar trekkers en machines hebben de hierboven genoemde fabrikanten geen uitspraken gedaan. Het Britse JCB, bouwer van vooral machines voor (wegen)bouw, heeft wel laten weten dat de wereldwijde vraag naar machines stokt.

Het lijkt erop dat aflevering van machines voorlopig nog door kan gaan. De directeur van Claas zei er het volgende over: “We gaan zoveel mogelijk machines op de markt brengen. Op dit moment zal een breed scala aan nieuwe en gebruikte machines die verkrijgbaar zijn bij onze dealers ons helpen.”

Kloosterman


Beheer