Skip to content

Trendsetter in havermelk onderuit op aandelenbeurs

De Zweedse havermelkproducent Oatly ging vorige week keihard onderuit op de aandelenbeurs.

Updated on:
Business
Achtergrond
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De Zweedse havermelkproducent Oatly ging vorige week keihard onderuit op de aandelenbeurs. De koers zakte naar het laagste niveau sinds de beursintroductie in mei vorig jaar.

Met havermelk als plantaardige vervanger van dierlijke zuivel maakte Oatly vorig jaar mei een jaloersmakende start op de aandelenbeurs. Maar na een kortstondige opmars werd het bedrijf ook afgerekend op de beurs in verband met de problemen die het tegenkwam.

De resultaten bleven achter bij de verwachtingen en de haperende productie kon de sterk groeiende vraag niet bijbenen. Hierdoor kregen concurrenten de gelegenheid een plekje te veroveren in de groeiende markt van plantaardige zuivel. Dat geldt ook voor de traditionele zuivelproducenten, want ook zij zien door de problemen bij Oatly kans om een graantje mee te pikken. De zuivelaars trekken nu een lange neus, omdat Oatly zich aanvankelijk maar al te graag tegen hen afzette en nu door de problemen zelf een harde smak maakt op de beurs.

Positief over bedrijf

De beurswaarde is nu zo sterk gedaald dat beleggers nu tien aandelen kunnen kopen voor de waarde die het bedrijf bij de beursgang ($ 17 per aandeel) had. De neergang brengt met zich mee dat analisten hun koersdoelen verlagen. Toch blijven ze in het algemeen positief over het bedrijf. En ook wel over de markt voor zuivelvervangers. De sterke inflatie werkt echter zeker niet in het voordeel van de producten die op zich nog maar een klein deel van de markt hebben. Dat komt de groei zeker niet ten goede.

Al met al verloor Oatly vorige week ruim een derde aan beurswaarde. Naast de havermelkproducent kregen ook de vleesbedrijven en de producenten van vleesvervangers een flinke tik om de oren. De koers van Beyond Meat verloor 16,4% en daarmee is de producent van plantaardige vleesvervangers net als Oatly dit jaar al 80% van zijn waarde kwijtgeraakt. Beyond Meat moest onlangs publiek maken dat de verliezen in het derde kwartaal zijn opgelopen. In de afgelopen week kwam daarbij nog eens een bericht over tragere groei in de afzet van vleesvervangers.

Hoewel Oatly en Beyond Meat forse koersdalingen laten noteren, was het wel goed gesteld met het algemene sentiment op de beurzen. De dertig bedrijven in de FoodAgribusiness noteren over de afgelopen twee weken gezamenlijk een plus van 2,7%. Zo is er bijvoorbeeld een opvallend sterk herstel voor voerconcern ForFarmers nadat de herziene Strategie 2025 bekend werd gemaakt.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin