Doorgaan naar artikel

Trump dwingt slachterijen VS open te blijven

Tyson-medewerker draagt mondkapje om besmettting met coronavirus te voorkomen. - Foto: ANP

Tyson-medewerker draagt mondkapje om besmettting met coronavirus te voorkomen. - Foto: ANP

De Amerikaanse president Donald Trump dwingt slachterijen in de Verenigde Staten open te blijven om de voedselvoorziening niet in het geding te laten komen.

Ongeveer twintig slachthuizen en vleesverwerkingslocaties in Noord-Amerika hebben de deuren (deels) gesloten vanwege het coronavirus. In zijn bevel zei Trump dat “dergelijke sluitingen het functioneren van de nationale toeleveringsketen van vlees en gevogelte bedreigen, terwijl de kritieke infrastructuur tijdens de nationale noodsituatie wordt ondermijnd”.

Het bevel van Trump komt enkele dagen nadat Tyson Foods, de grootste Amerikaanse vleesverwerker, openlijk liet weten dat de voedselketen ‘kapot’ is en daarbij waarschuwde voor vleestekorten. Volgens Trump lost het bevel aansprakelijkheidsproblemen op bij slachterijen, die in sommige gevallen werknemers naar huis stuurden omdat het coronavirus zich snel onder hen verspreidde.

Vleesindustrie blij met verplichte openstelling slachterijen

De Amerikaanse vleesindustrie verwelkomt het bevel van president Trump om Amerikaanse slachterijen open te laten. De National Chicken Council (NCC), die ongeveer 95% van de in de VS geproduceerde kip vertegenwoordigt, liet weten dat de industrie ‘dankbaar’ is dat Trump de beslissing heeft genomen. Volgens NCC was er geen samenhangend beleid tussen de verschillende staten bij het opvolgen van coronamaatregelen, waardoor sommige fabrieken noodgedwongen dicht moesten en andere open konden blijven.

In de afgelopen weken volgden de sluitingen van slachterijen en vleesverwerkers elkaar op, in sommige gevallen omdat slachterijen brandhaarden van het coronavirus waren.

Volgens het Noord-Amerikaans Vlees Instituut helpt het bevel ‘ontberingen’ voor producenten te voorkomen en voedsel op tafel te houden voor Amerikaanse gezinnen. Ook de belangenorganisatie van de rundvleesindustrie, NCBA, is blij dat Trump het probleem erkent en actie heeft ondernomen.

Werkgeversorganisaties willen hoogste niveau veiligheid medewerkers

De verplichte openstelling kan niet op goedkeuring rekenen van werknemersorganisaties. De president van de Retail, Wholesale and Department Store Union (RWDSU) zei: “We zouden alleen willen dat deze regering evenveel belang hecht aan het leven van werkende mensen als aan rundvlees, varkensvlees en gevogelte.”

Een andere organisatie eist dan ook dat medewerkers in de slachterijen ‘het hoogste niveau van beschermende uitrusting’ zouden moeten krijgen en dagelijks getest zouden moeten worden op het coronavirus.

Ondertussen is de situatie voor veel veehouders aanleiding om hun dieren vroegtijdig te doden, omdat er niet voldoende stalruimte meer is. Naar schatting slachtten vleesbedrijven afgelopen dinsdag zo’n 43% minder varkens dan voordat locaties werden gesloten. Het aantal geslachte runderen lag zo’n 38% lager.

Lees ook: VS trekt € 14,7 miljard uit voor boeren

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin