Doorgaan naar artikel

Trump en Xi staan voor afspraken handelsakkoord

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping. - Foto: ANP

De Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping. - Foto: ANP

De Verenigde Staten en China hebben andermaal beloofd de afspraken uit het onlangs ondertekende handelsakkoord tussen de economische grootmachten na te leven.

In een verklaring werd gemeld dat presidenten Donald Trump en Xi Jinping zich eensgezind achter het akkoord scharen. In het akkoord werd onder andere afgesproken dat China meer landbouwproducten uit de VS zal importeren.

Verder zei Trump vertrouwen te hebben in de veerkracht van China, wijzend naar de huidige problemen rond het nieuwe coronavirus. Volgens ingewijden wilde Peking, gelet op de snelle verspreiding van het virus, een beroep doen op een clausule uit het deelakkoord over rampen, om zich niet geheel aan de afspraken te hoeven houden.

Voedselzekerheid

China kondigde 6 februari aan een deel van zijn importheffingen op Amerikaanse goederen, onder andere soja en vlees, met de helft te verlagen. Xi zei te hopen dat de VS zich enigszins redelijk zouden opstellen, gelet op de epidemie die grote delen van China lamlegt.

Vrijdag werd bekend dat de Chinese overheid de staatsbedrijven Cofco en Sonograin heeft opgedragen de aanvoer van vlees, rijst, meel en oliën op te voeren naar de provincie Hubei waar het epicentrum van het coronavirus is. Zo moet de voedselzekerheid verzekerd worden. Cofco stuurt iedere dag meer dan 200 ton aan rijst, 50 ton aan meel en noedels en 300 ton aan oliën naar Wuhan. Ook legt het voorraden aan van granen en oliën in Hubei en omringende regio‘s. Sinograin hervat de productie op zijn sojabonen verwerkingslocaties en legt een voorraad aan van 280.000 ton rijst in Hubei. De overheid verplaatst tevens 2.000 ton aan bevroren varkensvlees naar opslagplaatsen in Wuhan.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin