Skip to content

Trump: handelsdeal met China volledig intact

'De handelsdeal met China is volledig intact', reageert Trump op Twitter. Foto: ANP

'De handelsdeal met China is volledig intact', reageert Trump op Twitter. Foto: ANP

Het handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China is nog ‘volledig intact’. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump dinsdag.

Eerder op dinsdag ontstond er verwarring over de deal toen handelsadvsieur Peter Navarro bij Fox News leek te suggereren dat het akkoord van tafel was. De VS en China sloten in januari een fase 1-deal om een einde te maken aan de handelsoorlog tussen beide economische grootmachten. Als onderdeel daarvan zouden de Chinezen meer landbouwgoederen uit de VS kopen.

Status handelsdeal

‘De handelsdeal met China is volledig intact’, reageert Trump op Twitter. ‘Hopelijk blijven ze zich houden aan de voorwaarden van de overeenkomst!’. Gevraagd naar de status van de deal, suggereerde Navarro bij Fox News dat de overeenkomst ‘voorbij’ was. Later reageerde de adviseur dat zijn uitspraken uit zijn verband zouden zijn getrokken en niets te maken hadden met de handelsovereenkomst.

Oplopende spanningen

Gevreesd wordt dat de oplopende spanningen tussen Washington en Peking hun weerslag zullen hebben op de handelsdeal en dus op de belofte van China om meer Amerikaanse landbouwgoederen te kopen. China kreeg felle kritiek van het Witte Huis over de nieuwe veiligheidswet voor Hongkong, omdat gevreesd wordt dat de autonome status van de stadstaat daarmee verdwijnt. Ook besloot de VS onlangs sancties op te leggen aan China vanwege de gevangenkampen voor Oeigoeren.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin