Doorgaan naar artikel

Tuinbouw mikt op terugkerende arbeidsmigrant brexit

Arbeidsmigranten keren na de brexit terug uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, is de verwachting. - Foto: VidiPhoto.

Arbeidsmigranten keren na de brexit terug uit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, is de verwachting. - Foto: VidiPhoto.

Het aantal terugkerende arbeidsmigranten uit Engeland (remigranten) neemt toe. De tuinbouw hoopt daarvan te profiteren.

Gemeenten worden steeds meer geconfronteerd met remigranten die onvoorbereid uit het Verenigd Koninkrijk terugkeren naar Nederland. Zij proberen de terugkerende remigranten in te zetten om tekorten op te vangen in de zorg en tuinbouw. Dat schrijft de provincie Zuid-Holland in een update over brexit-voorbereidingen.

Massale terugkeer

Het Rijk houdt rekening met een massale terugkeer van arbeidsmigranten met een Nederlands paspoort en zet een coördinatiepunt op. De provincie overlegt met onderzoeksbureau SEOR over een onderzoek naar trends en toekomstige ontwikkelingen op het terrein van arbeidsmigranten.

De onderzoekers hebben nog geen signalen gekregen dat de brexit leidt tot een toename van arbeidsmigranten in Zuid-Holland. Dat is wel een onderdeel van het onderzoek, schrijft gedeputeerde Jeanette Baljeu.

Overgangstermijn

Het Verenigd Koninkrijk treedt hoogstwaarschijnlijk op 31 januari uit de EU, maar voor de handel zal een overgangstermijn ingesteld worden tot 30 december 2020. Tot die datum verandert er niets aan de processen voor bijvoorbeeld export.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin