Doorgaan naar artikel

Tuinbouw staat er goed voor

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

Boeren en tuinders hebben altijd wat te klagen. Gasprijs is hoog. Stikstof zit in de weg. Virussen komen aan boord. De prijs is te hoog of te laag. Het is te nat of te droog. Toch gaat het erg goed in de tuinbouw.

De coronacrisis zijn de bedrijven goed doorgekomen. Er is massale belangstelling voor de Nederlandse tuinbouw uit het buitenland. Die techniek ontwikkelt zich snel. Ik dacht op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Tot ik afgelopen week naar Stijn Baan van Koppert Cress zat te kijken bij Reizen Waes op NPO3. Tom Waes liet zich uitgebreid informeren over de Nederlandse tuinbouw, de kas van de toekomst met ledverlichting, nul op de meter en tot mijn eigen verbazing drones om motten uit de lucht te schieten. Daarna bekeken ze het lichtschouwspel boven het Westland. Met grote bewondering en vol ongeloof vervolgde Waes zijn reis door Nederland.

Visitekaartje

Dichtbij huis in het World Horti Center komt ook de ene na de andere delegatie op bezoek om zich te laten informeren over wat ons landje allemaal te bieden heeft. In dezelfde week was een grote Nederlandse tuinbouwdelegatie onder leiding van Erik Egberts afgereisd naar de World Expo in Dubai. Samen met onze koning en koningin lieten ze menige bezoeker versteld staan van wat dat kleine landje allemaal te bieden heeft aan kennis en techniek De partners van de Dutch Greenhouse Delta hebben een mooi visitekaartje afgegeven.

Tussendoor bezocht Jack Ma, oprichter van Alibaba, ook nog ons kikkerlandje. Hij ziet veel mogelijkheden om de technieken die we hier uitvinden elders toe te gaan passen. Daarvoor heeft hij de Nederlandse kennis en ervaring nodig.

Hoge gasprijs over paar jaar een zegen

Nu kunnen we gaan klagen over de hoge gasprijs. Maar ligt zelfs daar niet gewoon voornamelijk weer een káns? Zodra er zich een probleem voordoet, gaan tuinders aan de slag. Als die prijs maar hoog genoeg is, komen er ook nieuwe oplossingen in beeld. We moeten toch met zijn allen van het gas af, in Glasgow worden daar afspraken over gemaakt. Dan kunnen we hier ook maar beter in voorop gaan lopen.

Aardwarmte is een stap. De inzet van zonnecollectoren op daken en waterbassins ontwikkelt zich door, we hebben glasdek en water genoeg. Er zijn vast nog wel andere nieuwe technieken onderweg bij de knappe koppen in Wageningen, Delft of bij de innovatie-toeleveranciers. Die hoge gasprijs zien we, daar ben ik van overtuigd, over een aantal jaren als een zegen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin