Tuinbouw werkt aan gezondheid en geluk

01-01-2021 | |
Koolhaas
Hans Koolhaas Directeur van glastuinbouwbedrijf LKP Plants
Foto: Canva/dulezidar
Foto: Canva/dulezidar

We zijn weer over de drempel naar een nieuw jaar gestapt. Niet eerder in de naoorlogse periode heeft de wereld er zo naar uitgekeken om aan een nieuw jaar te beginnen.

Verschillende Europese landen zijn begonnen met hun vaccinatieprogramma, Nederland volgt komende week. Inentingen moeten de komende tijd een doorkijk geven naar de nieuwe werkelijkheid. De periode van altijd maar meer en beter wensen, lijkt door corona voorgoed achter ons te liggen. Na 2020 is voorspoed geen vanzelfsprekendheid meer. Daar moeten we met elkaar gewoon keihard aan werken. En zelfs dan is het resultaat ongewis, zo is inmiddels wel duidelijk.

Gezondheid en geluk speerpunten van Glastuinbouw Nederland

Glastuinbouw Nederland heeft gezondheid en geluk – naast energie, water, arbeid en plantgezondheid – toegevoegd aan zijn lijst met speerpunten. Daar kunnen en moeten alle bedrijven in de glastuinbouw hun bijdrage aan leveren: individueel, maar ook binnen collectieven.

Dus als Warmtecoöperatie Zuidplaspolder voelen we ons evenzeer aangesproken. Minder gebruik van fossiele brandstoffen heeft immers een positief effect op de gezondheid van mensen. In dat kader is het goed om te melden dat telers in ons gebied in de zomer van 2025 zijn aangesloten op een extern warmtenet. Een belangrijke stap, de basis voor verduurzaming op gebied van energie.

Belangrijke bijdrage van gezonde voeding

Maar ook de producten die we met elkaar telen, leveren een belangrijke bijdrage aan gezondheid en geluk. Door corona krijgt gezonde voeding extra aandacht, want het is de combinatie van het virus en obesitas die veel slachtoffers heeft gemaakt.

De meerwaarde van verse groenten uit Nederlandse kassen kan en moet meer onder de aandacht van consumenten worden gebracht. In de wetenschap dat gedragsverandering een flinke opgave is. Maar het momentum is er.

En vergeet ook de impact van bloemen en planten op het gevoel, de emotie en het geluk van mensen niet. Dat wordt regelmatig door onderzoeken onderbouwd, maar ook de sympathieke publieksacties toonden dat in 2020 duidelijk aan.

Flexibiliteit hard nodig om in te spelen op verwachte en onverwachte veranderingen

Daarom wens ik de glastuinbouwsector in alle opzichten veel voorspoed, gezondheid en geluk en vooral een virusvrijer jaar toe. Ik voeg daar flexibiliteit aan toe, want dat zal hard nodig zijn om ook komend jaar in te kunnen spelen op veranderingen, verwachte en onverwachte omstandigheden. Van corona zijn we nog niet af en dus ook niet van logistieke beperkingen in bepaalde afzetlanden. En dan heb ik het nog niet eens over de brexit gehad.Beheer