Afvalverbrander Suez in Roosendaal en West-Brabantse glastuinders hebben een energiedeal. Mits de overheid er wat steun tegenaan gooit.
Glastuinders staan niet bekend als grote eters uit de subsidieruif. Echter, sinds jaar en dag staan ze vooraan om de overheid te laten meebetalen aan hun miljoeneninvesteringen, voor zover die passen in ons nationaal milieu- en klimaatbeleid. Meestal door bestaande regelingen na te pluizen en hun plannen er naartoe te schrijven. Maar soms door er alvast een voorschot op te nemen.
Zo sorteren nu de glastuinders in het Brabantse Steenbergen en Dinteloord voor op nog niet bestaande mogelijkheden in de SDE++. Die subsidieregeling voor duurzame energie is onlangs opgeschud door het schrappen van steun aan biomassacentrales groter dan 5 megawatt. Dat besloot het kabinet nadat een meerderheid in de Tweede Kamer tot het inzicht kwam dat houtstook geen duurzaam alternatief voor fossiele brandstof is.
Lees verder onder de tweet
De verleiding is daarmee voor tuinders nog groter om nog maar even door te gaan met het verstoken van aardgas. Op zich nog geen milieuramp. Als een tuinbouwbedrijf een warmte-kracht-koppelingsinstallatie (wkk) laat draaien met aardgas om tomaten te telen met de warmte, de elektriciteit en de CO2 die dat oplevert, dan was, is en blijft dat immers het meest efficiënte gebruik van een kuub gas.
De aansporing om toch van het aardgas af te gaan, komt ook al niet uit de markt. Omdat aardgas al maanden erg goedkoop is en zelfs nu de olieprijs wat opkrabbelt niet of nauwelijks van zijn plek komt, is het verstoken van een andere brandstof om tot dezelfde efficiëntie te komen altijd duurder.
Als het verstoken van een duurdere brandstof dan aardgas echt duurzamer is – wat met biomassa dus een moeizaam verhaal bleek – dan is het toch alleszins gerechtvaardigd als de overheid de bedrijven ondersteunt die deze duurzaamheid waarmaken.
Bekijk het verloop van energieprijzen via Foodagribusiness.nl/markt
Zo’n brandstof wordt gevormd door de ‘niet recyclebare afvalstromen’, die Suez ReEnergy in Roosendaal verbrandt om elektriciteit mee op te wekken. Op zich nog niet per se superduurzaam. Echter, het opvangen van de warmte en de CO2 die bij dat verbranden vrijkomen en dat per pijpleiding naar kassen sturen, dat maakt het duurzaamheidsplaatje wel weer compleet.
Het is een heel project om dat technisch mogelijk te maken. Ze hebben het ‘Osiris’ gedoopt, naar de Egyptische god van de dood, de onderwereld én van de vruchtbaarheid. Kosten: € 100 miljoen. Suez, de glastuinders en de partij die de leidingen moet gaan leggen, zijn er desalniettemin helemaal klaar voor: de handtekeningen onder de intentieverklaring zijn gezet. Toch een heel ander beeld dan in trekkers ronddenderende boze boeren.
Zoveel goede bedoelingen, dat kan de overheid toch niet anders dan belonen. Ze zou voor deze afvang en hergebruik van warmte en CO2 een eigen categorie in de SDE++ 2021 moeten creëren en Osiris zo een financieel steuntje in de rug geven.
Misschien hebben de boeren anders nog wat trekkers te leen.
Lees ook: Najaarsronde SDE acht weken uitgesteld
Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt