Turks schip met Oekraïens graan gelost in Rusland

30-06 | |
De Azov Concord wordt op 30 juni gelost in de haven van Zonguldak, in Turkije. - Foto: ANP
De Azov Concord wordt op 30 juni gelost in de haven van Zonguldak, in Turkije. - Foto: ANP

Het eerste schip met graan dat de Oekraiënse haven Marioepol heeft verlaten sinds de oorlog in dat land, is gelost in Rusland. Dat valt op te maken uit foto’s die van dat schip zijn gemaakt in de haven van de Zuid-Russische stad Novorossiejsk.

Uit maritieme gegevens kon al worden opgemaakt dat het schip via de Zee van Azov naar de Zwarte Zee is gevaren. Vervolgens ging het schip voor anker bij de Zuid-Russische havenstand Novorossiejsk. Foto’s wijzen uit dat het schip daar op zaterdag 25 juni is gelost. Daarna is het schip gevuld met kolen op weg gegaan naar de Turkse havenstad Zonguldak. Daar is het schip woensdagmiddag aangekomen.

Volgsysteem schepen uitgeschakeld

Het Turkse vrachtschip Azov Concord was het eerste schip waarmee Oekraïens graan is verscheept na onderhandelingen tussen Turkije en Rusland. Er lagen op dat moment nog vijf andere schepen klaar in de haven van Marioepol om uit te varen. Opvallend is dat het volgsysteem van vier van deze schepen is uitgezet op het moment dat de Azov Concord de Russische haven weer heeft verlaten. Het volgsysteem van het vrachtschip Tzarevna werd al uitgeschakeld vlak voordat de Azov Concord uit Marioepol vertrok.

Graan uit Oekraïne vermengd met Russisch graan

De handelswijze omtrent de export van Oekraïens graan uit bezet gebied in Oekraïne past in de analyse die de Britse omroep BBC News heeft gemaakt. De BBC concludeert uit satellietbeelden en maritieme informatie dat Rusland het graan stiekem weghaalt uit Oekraïne en het daarna vermengd met Russisch graan.

Voorzien van Russische exportcertificaten gaat het graan uiteindelijk naar Syrië of Turkije. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken zegt tegen de BBC dat dat laatste is onderzocht en dat er voor verscheping naar Turkije geen bewijs is.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer