Skip to content

Turtle Tree introduceert eind 2023 lactoferrine uit precisiefermentatie

Turtle Tree verwacht in het laatste kwartaal van 2023 met lactoferrine op de markt te komen die is geproduceerd met van precisiefermentatie.

Updated on:
Nieuws
Food
Lactoferrine wordt vooral verwerkt in babyvoeding, maar Turtle Tree ziet mogelijkheden voor andere toepassingen. - Foto: Canva/Wirestock premium

Lactoferrine wordt vooral verwerkt in babyvoeding, maar Turtle Tree ziet mogelijkheden voor andere toepassingen. - Foto: Canva/Wirestock

Turtle Tree verwacht in het laatste kwartaal van 2023 met lactoferrine op de markt te komen die is geproduceerd met behulp van precisiefermentatie. Dat heeft het Amerikaanse biotechnologiebedrijf bekendgemaakt.

Tot nu toe wordt lactoferrine gewonnen uit koemelk. Zo investeerde FrieslandCampina recent € 80 miljoen in uitbreiding van de productiecapaciteit in Veghel.

Gezondheidsvoordelen lactoferrine

Lactoferrine is een eiwit dat van nature voorkomt in koemelk en in hogere concentraties wordt aangetroffen in moedermelk. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eiwit verschillende potentieel gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Zo is onder andere antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende activiteit waargenomen, alsook bevorderde ijzerabsorptie.

De prijzen van lactoferrine zijn hoog en schommelen zo rond de € 1.000 per kilo. Dit komt omdat er veel melk nodig is voor de productie. Zo haalt men uit een RMO met 30 ton melk slechts 2 kilo lactoferrine.

Schaarste aan lactoferrine

Tot nu toe wordt lactoferrine vooral verwerkt in babyvoeding. Volgens Turtle Tree is het eiwit schaars, terwijl er nog veel meer kansen liggen voor toepassing van dit bijzondere ingrediënt. Bijvoorbeeld in sportvoeding, waar de ijzerregulerende voordelen van het eiwit de fysieke prestaties kunnen verbeteren.

Turtle Tree verwacht de lactoferrine, na lancering eind dit jaar, binnen zes tot twaalf maanden per productie-eenheid winstgevend te kunnen produceren.

Meer bedrijven bezig met melkeiwitten en precisiefermentatie

Turtle Tree is niet het enige bedrijf dat zich richt op de productie van eiwitten die de eigenschappen van zuiveleiwitten hebben, maar door precisiefermentatie worden gemaakt. Zo is FrieslandCampina begin dit jaar, met hetzelfde doel, een langjarige samenwerking aangegaan met biotechnologiebedrijf Triplebar Bio. De zuivelonderneming wil in de toekomst een volledig assortiment zuivel- en alternatieve eiwitten naast elkaar aanbieden.

Wat houdt precisiefermentatie in? Lees het in dit artikel: Micro-organismen als nieuwe fabriekjes van melkeiwitten

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin