Turtle Tree maakt kostbaar lactoferrine met microben

22-08-2022 | |
Lactoferrine is een functioneel eiwit en wordt veel verwerkt in kindervoeding. Foto: Canva
Lactoferrine is een functioneel eiwit en wordt veel verwerkt in kindervoeding. Foto: Canva

Turtle Tree is er in geslaagd lactoferrine te produceren met behulp van fermentatie.

Het waardevolle voedingsingrediënt zit van nature in moedermelk en koemelk. Het Amerikaanse bedrijf kan het laten produceren door micro-organismen. Volgens het bedrijf is het als eerste ter wereld hierin geslaagd.

Veel verwerkt in babyvoeding

Lactoferrine is een functioneel eiwit en wordt veel verwerkt in kindervoeding. Turtle Tree is een Amerikaans biotechnologiebedrijf met vestigingen in Californië en Singapore. Het is gespecialiseerd in precisie-fermentatie. Volgens het bedrijf kostte de ontwikkeling van de nieuwe productiemethode van lactoferrine anderhalf jaar. Fermentatie maakt de productie van lactoferrine goedkoper. Nu wordt het uit rundermelk gewonnen, onder andere door FrieslandCampina. Turtle Tree wil de lactoferrine in 2023 op de markt brengen. Het zoekt daarvoor samenwerking met andere bedrijven.

Onderzoek naar lactoferrineproductie versneld

Er was in de Verenigde Staten eerder dit jaar tijdelijk een tekort aan babyvoeding als gevolg van het stilleggen van een fabriek van Abbot Laboratories in Sturgis in de staat Michigan vanwege onderzoek naar een besmetting met onder meer salmonella. De productie werd begin juni hervat. Het grote tekort aan babyvoeding was voor Turtle Tree aanleiding het onderzoek naar de lactoferrineproductie te versnellen, zegt strategiedirecteur Max Rye. “Daarnaast waren er verstoringen in de voedselvoorziening als gevolg van Covid-19. Met onze lactoferrine dragen we bij aan betere voeding.”

Een gewild voedingsingrediënt

Volgens Turtle Tree is lactoferrine een van de belangrijkste ingrediënten die moedermelk zo gezond maakt voor baby’s. Onderzoek heeft aangetoond dat lactoferrine de darmgezondheid bevordert en het immuunsysteem versterkt, ook bij volwassenen. Lactoferrine zou ook beschadigd DNA kunnen herstellen. Dat maakt het tot een gewild voedingsingrediënt, zegt Aletta Schnitzler, chief scientific officer van Turtle Tree. “Om deze voordelen beschikbaar te krijgen voor consumenten, moeten we lactoferrine duurzaam en in voldoende grote hoeveelheden kunnen produceren.”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer