Skip to content

Twaalf keurmerken goedgekeurd op duurzaamheid

Nieuws
Food
Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

Twaalf labels zijn verkozen tot topkeurmerk in de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal. Deze keurmerken zijn volgens de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie geschikt om consumenten te helpen bij het duurzaam boodschappen doen.

Nieuw in de lijst zijn de Sustainable Rice Platform (SRP) en Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Deze keurmerken zijn vanaf nu ook een topkeurmerk in de Keurmerkenwijzer. Een topkeurmerk stelt de hoogste eisen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en/of mens en werk. Met de topkeurmerken wil Milieu Centraal de consument helpen met het maken van duurzame keuzes en aangeven welke eisen de keurmerken stellen. Een topkeurmerk hoeft niet te betekenen dat een product 100% duurzaam is.

Topkeurmerk klimaat

Sinds dit jaar is er ook een topkeurmerk klimaat, daarvan is de eerste toevoeging Climate Neutral Certified-keurmerk. Voor dit keurmerk moeten producenten hun hele productieketen in kaart brengen en 25% reductie behalen. Dat is in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. De Keurmerkenwijzer heeft een speciale categorie gemaakt, gezien de urgentie van de klimaatcrisis en zodat consumenten weten welke keurmerken zich specifiek richten op de verlaging van de klimaatimpact.

Andere topkeurmerken zijn: ASC voor kweekvis, Beter Leven-keurmerk (2 en 3 sterren) voor zuivel, eieren en vlees, Demeter voor bio-dynamische producten, EKO voor biologische producten, EU-biologisch voor biologische producten, Fairtrade voor tropische producten, MSC voor wilde vis, On the way to PlanetProof voor zuivel, eieren, groente en fruit, Rainforest Alliance (inclusief UTZ) voor tropische producten.

84 keurmerken

In Nederland zijn nu 84 keurmerken voor voeding op de markt. Alleen voor vlees zijn er al 27 verschillende keurmerken in de Keurmerkwijzer. De topkeurmerken hebben geen beeldmerk hiervan in hun logo, dit is alleen te vinden op de website van Keurmerkwijzer.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin