Twee flitsbezorgers over in Nederland: Getir neemt Gorillas over

09-12-2022 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Boodschappenbezorgdienst Getir neemt zijn concurrent Gorillas over. Daarmee breidt de Turkse flitsbezorger zijn marktaandeel uit in een branche die in de coronajaren hard groeide, maar nu te maken heeft met een tanende vraag. Het is de eerste grote overname in de flitsbezorging.

Getir maakt niet direct bekend voor welk bedrag het zijn Duitse evenknie heeft gekocht. Eerder deze week meldde persbureau Bloomberg al dat Getir het bedrijf een waarde van $ 1,7 miljard dollar toedichtte, omgerekend zo’n € 1,6 miljard. Dat is veel minder dan de waarde van $ 3 miljard van Gorillas bij een investeringsronde vorig jaar.

Getir werd in 2015 opgericht en was daarmee naar eigen zeggen ’s werelds eerste ‘vlotte bezorgservice’, die uitbreidde naar negen andere landen. In Nederland rijden in veertien steden bezorgers van Getir rond. Gorillas begon vanaf 2020 en is ook in Nederland actief.

Consolidatie

Experts zeggen al langer dat er een consolidatie plaats zal vinden op de flitsbezorgermarkt. Eerder dit jaar trok Zapp de stekker al uit de activiteiten in Nederland. Met de overname blijven alleen Getir en Flink over in Nederland.

Mede-auteur: Alieke Hilhorst

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer