Doorgaan naar artikel

Twee jaar cel voor Nederlander in Frans paardenvleesschandaal

Een Nederlandse paardenhandelaar is door de rechtbank in Marseille veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar waarvan twee jaar voorwaardelijk en een boete van € 75.000 voor zijn rol in het paardenvleesschandaal.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

De Nederlandse paardenhandelaar Stijn de V is door de rechtbank in Marseille veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar waarvan twee jaar voorwaardelijk en een boete van € 75.000 voor zijn rol in het paardenvleesschandaal.

De Belg Jean-Marc D, volgens justitie de spil in het schandaal, kreeg vier jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk en een boete van € 100.000. Een dertiental Franse betrokkenen kregen met name voorwaardelijke celstraffen en lagere boetes.

Volksgezondheid in gevaar brengen

“Dit dossier heeft een gestructureerde organisatie aan het licht gebracht die het mogelijk maakte een groot aantal paarden van de hand te doen die uit de voedselketen weggehouden hadden moeten worden”, aldus voorzitter Céline Ballerini van de ‘tribunal correctionnel’ van Marseille. Die organisatie liet tussen 2010 en 2015 rond de 500 voor menselijke consumptie afgekeurde paarden slachten en toch in de vleesketen terecht komen. De betrokkenen werden officieel beschuldigd van frauderen met de Europese regels voor de handel in paarden, het misleiden van de consument en het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Ze waren zich bewust dat er twijfelachtige dieren voorbij kwamen en hadden moeten reageren

De afgekeurde paarden werden geslacht in een abattoir in Alès dat volgens de rechtbank ‘een buitengewoon belangrijke rol speelde’. De daar met het toezicht belaste dierenarts en zijn assistent kwamen er echter toch af met een voorwaardelijke straf en een officiële waarschuwing. “Ze waren zich bewust dat er twijfelachtige dieren voorbij kwamen en hadden moeten reageren”, aldus de rechter. De rechtbank in Marseille is inmiddels begonnen met de behandeling van een volgende grootschalige fraude met paardenvlees.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin