Twee ministers op landbouwministerie in kabinet-Rutte IV

17-12-2021 | |
Demissionair premier Mark Rutte tijdens persconferentie vrijdag 17 december. - Foto: ANP
Demissionair premier Mark Rutte tijdens persconferentie vrijdag 17 december. - Foto: ANP

Op het landbouwdepartement komen in het nieuwe kabinet twee ministers. Een minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en een minister voor Stikstof en Natuur.

Dat heeft Mark Rutte, als formateur van het nieuwe kabinet, vrijdag 17 december bekendgemaakt. De namen van de portefeuilles kunnen nog wijzigen. Welke partijen die ministers gaan leveren, is nog niet bekend.

Beheerder stikstoffonds

De minister voor Stikstof en Natuur is een ‘projectminister’ en geeft geen leiding aan een departement. De minister van LNV is verantwoordelijk voor de begroting, zoals Carola Schouten dat was in het huidige demissionaire kabinet. De stikstofminister heeft formeel geen portefeuille en ook geen begroting. Wel is de toekomstige stikstofminister de beheerder van het stikstoffonds, legt Rutte desgevraagd uit aan de pers. “Dat doen ze uiteraard in overleg met de ministers van de onderwerpen die onder hun project vallen. Zo zal de stikstofminister nauw samenwerken met landbouw, maar ook de ministers die verantwoordelijk zijn voor luchtvaart, verkeer en industrie.”

Twintig ministers

In totaal komen er 20 ministers en 9 staatssecretarissen. De VVD krijgt als grootste coalitiepartij ook de meeste ministers: 8. D66 mag 6 mensen leveren voor een ministerspost, CDA 4 en ChristenUnie 2. Bij de staatssecretarissen is de verdeling 3,3,2,1 op volgorde van partijgrootte.

Ook andere grote onderwerpen krijgen een eigen bewindspersoon. Zo komt er een minister voor Klimaat en Energie, die net als de stikstofminister een miljardenfonds mag beheren. Op het ministerie van Economische Zaken en Klimaat komt ook een staatssecretaris Mijnbouw, die onder andere de gaswinning in Groningen mag afhandelen. Bij Binnenlandse Zaken zal een minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening zich buigen over onder meer woningbouw.

van Rooijen


Beheer