Tweede halfjaar trekt resultaten Syngenta glad

Het tweede halfjaar van 2019 zorgde ervoor dat de jaarresultaten van Syngenta ongeveer gelijk bleven aan 2018.

Het eerste halfjaar zag Syngenta de winst namelijk dalen met 33%. Over het gehele jaar kwam de winst uit op $ 1,45 miljard. Een fractie hoger dan in 2018. Dat blijkt uit de resultaten die het bedrijf 14 februari publiceerde.

Omzet gewasbeschermingsdivisie

De omzet over het gehele jaar bedroeg $ 13,6 miljard. Dat is nagenoeg gelijk aan de omzet in 2018. Zonder valutakoerseffecten was de omzet 4% hoger. De omzet van de gewasbeschermingsdivisie bedroeg $ 10,6 miljard, 1% hoger dan een jaar eerder. Vooral de verkopen in Brazilië zorgden voor dit resultaat, die compenseerden namelijk een zwakke Amerikaanse markt. Er werden vooral meer niet-selectieve herbiciden (+6%) en insecticiden (+8%) verkocht. In de regio Europa, Afrika en het Midden Oosten daalde de omzet van gewasbescherming met 7%. Zonder wisselkoerseffecten was er een daling van 1%.

Jaar met uitdagingen

De verkopen in de zadendivisie daalden met 4% tot $ 3,1 miljard. In de Verenigde Staten (VS) daalde de omzet met 21%. De omzet in de regio Azië en het gebied rondom de Grote Oceaan steeg met 16%.

Erik Fyrwald, CEO van Syngenta, beschrijft 2019 als een jaar met grote uitdagingen, waaronder hevige overstromingen in de VS, droogte in Australië en wisselkoers-tegenslagen.

Vorige maand werd bekend dat de Chinese eigenaar van Syngenta, ChemChina, haar agrarische activiteiten fuseert met die van het eveneens Chinese staatsbedrijf Sinochem. Syngenta verwacht dat de fusie aan het eind van het eerste kwartaal rond is.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.