Tweede Kamer is klaar met escalerend boerenprotest

29-06 | |
Boeren protesteren dinsdag 28 juni bij het gebouw van de Tweede Kamer. - Foto: ANP
Boeren protesteren dinsdag 28 juni bij het gebouw van de Tweede Kamer. - Foto: ANP

De escalatie van het protest tegen de stikstofplannen is voor de Tweede Kamer reden een streep te trekken.

De Tweede Kamer gaat donderdag in debat met minister-president Mark Rutte en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid over de escalerende demonstraties.

Rellen

Aanleiding voor de Kameroproep zijn de rellen die dinsdagavond in Den Haag uitbraken, bedreigingen en intimidaties van verschillende politici, en verstoringen van het verkeer.

In de geschiedenis zijn veel opstanden bij de boeren begonnen

Fractievoorzitter Caroline van der Plas (BBB) keurt de rellen ‘ten zeerste af’. Ze begrijpt de wanhoop en de onrust en ze waarschuwt dat het ongenoegen in de samenleving zo groot kan worden dat het uit de hand kan gaat lopen. “In de geschiedenis zijn veel opstanden bij de boeren begonnen”, aldus Van der Plas.

SGP’er Roelof Bisschop zegt dat de Kamer niet alleen over de escalatie van het protest moet praten, maar ook over de oorzaken daarvan. VVD’er Sophie Hermans zegt dat de inhoud later opnieuw aan de orde komt.

‘Grens trekken’

De meest politici maken een sterk onderscheid tussen de boeren die oprecht grote zorgen hebben en degenen die met ‘sloophamers en tractoren’ hulpverleners, politie en politici bedreigen en intimideren. “Hier moeten we een grens trekken”, aldus Jesse Klaver (GroenLinks). “Wij willen het gesprek aangaan met alle boeren die zich oprecht zorgen maken over hun bedrijf, maar niet met mensen die dreigen met geweld.”

Volgens Klaver is er sprake van een regelrechte aanval op de democratie als volksvertegenwoordigers en bewindslieden worden gedwarsboomd in hun werk. “Dit gaat niet om Christianne, Derk of Jesse. Dit gaat over onze democratie. Die wordt aangevallen door mensen die zich voordoen als boeren, maar die onze democratie terroriseren.” Het is strafbaar als Kamerleden belet wordt hun taak als volksvertegenwoordiger uit te oefenen.

Dan ben je geen boer meer, maar een hooligan

“Boeren hebben terecht zorgen over de toekomst van hun bedrijf”, zegt fractieleder Attje Kuiken van de PvdA. “Maar wie geweld gebruikt, intimideert en mensen thuis opzoekt gaat alle grenzen over. Dan ben je geen boer meer, maar een hooligan. Pak ze aan, pak ze op.” D66 wil een verbod op demonstraties in de woonomgeving van politici.

Klaver zegt dat boerenorganisaties hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Zij moeten er staan. Neem hier afstand van. Duidelijk maken dat dit gaat over hooligans, niet over boeren. Ik weet dat dit niet symbool staat voor alle boeren. Dit is een kleine groep mensen die de boel terroriseren. Het vermengt zich met de anti-corona-beweging en met extreem-rechts. Dat is een giftige cocktail.”

D66’er Jan Paternotte zegt dat boerenorganisaties hun achterban moeten oproepen niet te gaan rellen. “Ik zie Sjaak van der Tak dat doen, maar ik heb het idee dat Mark van den Oever een van de belangrijke aanstichters is. Hij heeft aangekondigd wat er nu gebeurt. Ik hoop dat hij nu zegt dat hij dit niet wilde losmaken, dit dient de zaak van de boeren absoluut niet.”

Onzekerheid over perspectief voor boeren

Paternotte zegt dat het kabinet iets moet doen aan de onzekerheid over het perspectief voor de boeren. “We moeten niet doen alsof deze relschoppers de boeren in Nederland vertegenwoordigen. Ik spreek boeren die de acties verschrikkelijk vinden en die het gesprek aangaan over de vermindering van de stikstofuitstoot.”

SP’er Lillian Marijnissen ziet het protest als een symptoom van grotere onvrede in de maatschappij, waarbij ze ook verwijst naar de toeslagenaffaire e de aardbevingen in Groningen. “Dit gaat over een onwaarachtige overheid.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer