Tweede Kamer neemt 1 december besluit over nertsen

De Tweede Kamer wil 1 december een besluit nemen over het wetsvoorstel voor de versnelde beëindiging van de nertsenhouderij.

Het wetsvoorstel is begin deze week naar de Tweede Kamer gestuurd, de schadecompensatieregeling wordt eind deze week verwacht. Vorige week stemde de Kamer voor een motie die het kabinet oproept om alles zo snel mogelijk te regelen. Doelstelling is nu dat nertsenbedrijven per 1 januari geen dieren meer hebben, eerder zou dit per 1 maart zijn, voor aanvang van het nieuwe fokseizoen. De linkse oppositie wilde de nertsenbedrijven per 1 december leeg hebben, door alle dieren preventief te ruimen. Daarvoor bleek geen meerderheid, mede omdat het kabinet zegt dat hiervoor geen juridische basis is.

Goede juridische basis

Dat een goede juridische basis van groot belang is, blijkt in Denemarken. Daar is de landbouwminister Mogens Jensen opgestapt vanwege de rel die ontstond door het ontbreken van een juridische basis voor het ingezette ruimingsbeleid. Vanwege een mutatie bij het coronavirus dat bij Deense nertsen voorkomt, besloot de overheid over te gaan tot ruimen. Dat proces werd later stilgelegd omdat er geen juridische basis was. De minderheidsregering regelde deze week alsnog voldoende politieke steun voor het ruimen.

Animal Rights

In Nederland constateert actiegroep Animal Rights dat niet op alle nertsenbedrijven de voorgeschreven hygiënemaatregelen worden opgevolgd. De organisatie filmde medewerkers die geen beschermende kleding droegen bij werkzaamheden. Ook verwijt de organisatie de bedrijven de dieren te mishandelen. De organisatie heeft de NVWA gevraagd de zaak te onderzoeken. De NVWA zegt als daar aanleiding voor is te zullen optreden.

Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE), zegt geen inhoudelijk commentaar te kunnen geven op de beelden. “Ik herken helemaal niemand op deze beelden, ik heb geen idee waar ze zijn opgenomen. Maar iedereen moet zich natuurlijk houden aan de hygiënemaatregelen. Ook met betrekking tot het doden van dieren moet iedereen zich aan de voorschriften houden”, zegt de directeur tegen ANP.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.