Tweede Kamer nodigt FDF voorlopig niet uit

Foto: ANP
Foto: ANP

Farmers Defence Force (FDF) krijgt voorlopig nog geen uitnodiging voor een gesprek met de Kamercommissie voor landbouw. Dat heeft de landbouwcommissie woensdag 3 november besloten.

Farmers Defence Force wilde met de landbouwcommissie praten over een presentatie tijdens een bijeenkomst in Terwolde, waar is uitgelegd dat de bijdrage van de veehouderij aan de uitstoot van broeikasgassen moet worden bijgesteld en dat eerdere klimaatrapporten daarover een te somber beeld schetsen over de methaanbijdrage van de veehouderij.

Eind september besloot de commissie FDF uit te nodigen voor een gesprek. D66, CDA en VVD steunden dat besluit. CDA‘er Derk Boswijk zei tijdens die vergadering dat alle partijen moeten meepraten. “We hebben ook FDF nodig.” De PvdA maakte duidelijk moeite te hebben met een gesprek met FDF.

Geen gesprek aangaan

Voorzitter Attje Kuiken zei tijdens de vergadering het een ‘opmerkelijk besluit’ te vinden en suggereerde dat de landbouwcommissie voor het gesprek met FDF een andere voorzitter moest zoeken. Na de openbare vergadering is een discussie ontstaan over de wenselijkheid om FDF uit te nodigen.

Bij sommige partijen ligt het lastig FDF uit te nodigen, die eerder aanleiding was voor een in de Tweede Kamer met brede steun aangenomen motie om geen gesprek aan te gaan met personen of organisaties die de Jodenvervolging en de Holocaust relativeren of bagatelliseren.

Aanleiding voor die motie waren uitspraken van FDF-voorzitter Mark van den Oever. Die tijdens een hoorzitting in provinciale staten in Noord-Brabant zei: “Als straks de boeren zijn verdwenen, zeg dan niet ‘wir haben es nicht gewüsst’.”

Uitnodiging niet verstuurd

De landbouwcommissie is later op haar schreden teruggekeerd en heeft uiteindelijk geen uitnodiging aan FDF verstuurd. In de gepubliceerde besluitenlijst stond dat ‘de commissie heeft besloten het verzoek om een gesprek tijdens de volgende procedurevergadering van de commissie LNV te willen behandelen’. In de volgende vergadering (in oktober) stond het in een besloten gedeelte van de vergadering op de agenda. Dat ging echter niet door omdat vertegenwoordigers van de coalitiepartijen vroegtijdig weg moesten in verband met coalitiebesprekingen.

Woensdag 3 november stond de kwestie opnieuw op de agenda. Het besluit is nu om de uitnodiging aan FDF voorlopig niet te versturen maar er pas een besluit over te nemen nadat er een nieuw kabinet is gevormd. Wordt dus vervolgd.

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer