Tweedeling in coalitie om stikstofdoel

23-08 | |
Premier Mark Rutte en Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, tijdens het debat over het stikstofbeleid. - Foto: ANP
Premier Mark Rutte en Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken, tijdens het debat over het stikstofbeleid. - Foto: ANP

Voor VVD en D66 blijven de gemaakte afspraken over het stikstofbeleid staan, ChristenUnie en CDA willen ruimte om van het doeljaar 2030 af te wijken.

Dat blijkt uit de eerste paar uur van het debat over de stikstofdoelen, naar aanleiding van uitspraken van CDA-leider Wopke Hoekstra afgelopen vrijdag.

Voordat de ChristenUnie in het debat aan de beurt kwam, liet fractieleider Gert-Jan Segers buiten het debat om weten: “We moeten ons niet fixeren op dat jaartal.” Segers sprak in het debat over scheuren in de samenleving, onder andere tussen stad en regio. Wat hem betreft staan alle doelen overeind, “totdat we iets anders afspreken.” Hij betreurt dat ‘een jaartal de totempaal dreigt te worden’ in het debat.

CDA: 2030 niet heilig

CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma vertelt dat zijn partij vasthoudt aan het punt om het doeljaar 2030 ‘niet heilig’ te verklaren. “We kunnen niet besturen met de vingers in de oren”, vindt Hij. Heerma ziet dat er door de stikstofbrieven van het kabinet grote onrust heerst onder boeren, dat boerenorganisaties nu niet met het kabinet willen praten en ook provincies voorzien dat de uitvoering lastig wordt.

Het loslaten van de deadline kan helpen om daar ruimte te bieden, denkt Heerma: “Niet om te stoppen met de transitie, maar juist om die weer op de rails te krijgen. Op heel veel plekken is in 2030 die 50% stikstofreductie daadwerkelijk te halen.” Maar hij vindt dat gezien de grote weerstand tegen de plannen van het kabinet ‘de impasse’ doorbroken zal moeten worden.

VVD: afspraak is afspraak

VVD, die ook de stikstofminister in dit kabinet levert, staat er anders in. “Afspraak is afspraak, ook als het gaat om stikstofbeleid”, aldus fractievoorzitter Sophie Hermans. Praten over het beleid is wat haar betreft wel mogelijk, maar dan vooral over het ‘hoe’. Daarmee redeneert ze op dezelfde manier als het kabinet de afgelopen weken deed richting de start van de gesprekken van boeren met Remkes: de doelen staan vast, over de uitvoering kan gepraat worden.

Hermans zei ‘verbaasd’ te zijn over het interview dat CDA-leider Hoekstra heeft gegeven in het AD. Als een coalitiepartner een afspraak uit het coalitieakkoord wil aanpassen “kan je dat met elkaar bespreken”, en “dat zeg je dan niet in een interview in de krant”.

D66 kijkt hetzelfde tegen de stikstofdoelen aan als VVD. Wat Jan Paternotte, fractievoorzitter van de partij, betreft, moet vastgehouden worden aan het jaar 2030 om het stikstofdoel te bereiken. Het is “niet de politieke wens van een of meerdere partijen, het is simpelweg omdat het heel slecht gaat met de natuur”. De D66‘er wijst erop dat ook de wetenschap en de rechtspraak daarop aandringen.

Gesprekken Remkes

Waar de coalitiepartijen het wel over eens zijn, is dat ze uitkomsten van de gesprekken van Johan Remkes afwachten, voordat ze een verder inhoudelijke discussie willen voeren over het kabinetsbeleid op het gebied van stikstof.

Het CDA wil de uitkomsten van de gesprekken van Johan Remkes afwachten en zal daarna beoordelen of de impasse ook écht doorbroken is. Op aandringen van Jesse Klaver van GroenLinks zegt Heerma dat die doorbraak een feit is als de welwillende boerenorganisaties willen praten over de uitvoering van het stikstofbeleid. “Anders wordt er geen stikstof gereduceerd”, verwacht de CDA’er.

In het debat dat dinsdag verder gaat, wil Paternotte van D66 wel van het kabinet de bevestiging krijgen dat de stikstofdoelen nog steeds staan. “Een duidelijk doel is bittere noodzaak”, aldus Paternotte. “Staat het hele kabinet achter het doel dat reeds is gesteld? Kunnen mensen rekenen op betrouwbaar bestuur dat zich aan afspraken houdt, ook als het moeilijk wordt?”

van Rooijen
Meer over


Beheer