Twentse PlanetProof-boeren dienen officieel bezwaar in bij RFC

24-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Het recente besluit van FrieslandCampina om ruim 30 Twentse PlanetProof-leveranciers uit de keten te halen, is gestoeld op een ondeugdelijke argumentatie en moet mede daarom worden teruggedraaid, vinden deze boeren.

Ook is het een slecht signaal tegenover partners zoals Natuurmonumenten, die FrieslandCampina zegt te koesteren. Dit schrijven de boeren in een bezwaarschrift aan het bestuur. Voor de behandeling van zo’n bezwaarschrift geldt een officiële coöperatieve procedure. Het bestuur kan inhoudelijk nog niet reageren.

‘Slecht aannamebeleid’

De Twentse boeren zeggen uit eigen onderzoek te weten dat in 2020 het contract met 115 PlanetProof-boeren is ontbonden, omdat deze niet aan de voorwaarden konden voldoen (totaal melkvolume 94 miljoen). Daaropvolgend zijn 90 nieuwe PlanetProof-boeren aangenomen (totaal melkvolume 84 miljoen). “Omdat de vraag niet is afgenomen en de 3,5% groei geen verrassing zou mogen zijn voor Friesland Campina, duidt dit op een zeer slecht aannamebeleid en of planning. De boete voor dit slechte aannamebeleid moet nu betaald worden door 33 boeren uit Twente,” schrijven de boeren.

Bovendien kan het omstreden besluit om het contract met hen op te zeggen achteraf wel eens onnodig zijn geweest, stellen ze. “Gezien de cijfers van afgelopen jaren zijn er in april 2021 hoogstwaarschijnlijk weer tientallen boeren die niet aan de eisen kunnen blijven voldoen, waardoor deze via een natuurlijk weg zullen uitstromen. Is het dan nodig om voor die twee maanden een dergelijk oncoöperatieve bezuiniging door te voeren?”

Eerder waarschuwen

Als er echt te veel melk dreigde te komen, had het bestuur de Twentse boeren op zijn minst eerder kunnen waarschuwen, stellen de boeren. “In oktober 2020 moet bij het bestuur bekend zijn geweest dat het volume PlanetProof-melk met 3.5 % was gestegen bij een gelijkblijvend marktvolume”.

van der HorstBeheer