UGA rekent op export 10 miljoen ton tarwe

08-07 | |
Het adviesbureau UkrAgroConsult  schat dat ongeveer een derde van het areaal tarwe in Oekraïne veilig geoogst kan worden. Foto: Canva
Het adviesbureau UkrAgroConsult schat dat ongeveer een derde van het areaal tarwe in Oekraïne veilig geoogst kan worden. Foto: Canva

Oekraïne kan van het seizoen 2022-’23 zo’n 10 miljoen ton tarwe exporteren. Dat verwacht de Oekraïense graanorganisatie UGA op basis van de huidige voorraden en een nieuwe prognose van de oogst die van het land komt.

De graanorganisatie raamt de tarweproductie in 2022 op 20,8 miljoen ton. Dat is 1,6 miljoen ton meer dan de inschatting die eind mei is gemaakt. Bovendien heeft het land aanzienlijke voorraden overgehouden van afgelopen jaar, omdat de export over zee werd geblokkeerd door Rusland. Ervan uitgaande dat de havens geblokkeerd blijven en dat de capaciteit van de export over land ongeveer verdubbeld kan worden, denkt de organisatie zo’n 10 miljoen ton tarwe te exporteren.

Mocht de capaciteit groter uitvallen dan is er in potentie zo’n 16 miljoen ton tarwe beschikbaar voor de export

Adviesbureau UkrAgroConsult komt met een vergelijkbare oogstraming van 20 miljoen ton tarwe. Ook de export wordt door dit bureau geraamd op zo’n 10 miljoen ton. Hierbij wordt rekening gehouden met de kans dat de zeehavens niet beschikbaar zullen zijn om het graan te verschepen. Mocht de capaciteit groter uitvallen dan is er in potentie zo’n 16 miljoen ton tarwe beschikbaar voor de export.

Het adviesbureau schat dat ongeveer een derde van het areaal tarwe in Oekraïne veilig geoogst kan worden. Daarnaast is de situatie riskant op iets minder dan een derde van het totale areaal. Het restant bevindt zich in door de Russen bezet gebied. De Russen bezetten ongeveer een vijfde van het land, maar in deze regio’s groeit traditioneel de meeste tarwe.

Van de mais groeit ruim 60% van de productie in veilige regio’s en 30% in risicovolle gebieden. UGA mikt op een maisproductie van 27,3 miljoen ton. Dat is 1,2 miljoen ton meer dan de raming van eind mei, maar vergeleken met vorig jaar valt de oogst dan ruim 10 miljoen ton lager uit. UkrAgroConsult schat de maisoogst iets lager in met 25,7 miljoen ton.

Voorraad uit oogst 2021

Door een grote voorraad uit oogst 2021 zal er meer dan voldoende mais te exporteren zijn. Voorlopig gaat men ervan uit dat veruit de meeste mais door de logistieke beperkingen niet geëxporteerd kan worden. Schattingen wijzen op een potentieel van 31,5 miljoen ton voor de export, waarvan zoals het er nu naar uitziet slechts 10 miljoen daadwerkelijk uitgevoerd kan worden.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer