Doorgaan naar artikel

Uien selectief afgezet door beperkte voorraad

Foto: Peter Roek premium

Foto: Peter Roek

De laatste loodjes van het uienseizoen 2022-’23 dienen zich aan.

Het was bij sommige exporteurs best nog druk afgelopen week. De meeste verwerkers sorteren de laatste partijen uien op maat en kijken vervolgens wat nog beschikbaar is, veelal voor hun vaste afnemers. De laatste uien worden nu selectief afgezet.

Vrije uien zijn eigenlijk niet meer verkrijgbaar in Nederland, maar in de EU zijn nog wel zo’n drie tot vier weken uien nodig voordat nieuwe oogsten komen. Aantal telers met vrije uien loopt snel terug. Kopers zoeken daarom in alle hoeken en gaten om uien bij te laden. Uit Egypte komen nog beste volumes uien. De transporttijd is met zo’n 14 dagen te overzien om de Europese markt te beleveren.

Spaanse uien beschikbaar

In Spanje worden uien gerooid. Ze zijn daar al zo’n drie weken bezig en er komen steeds meer Spaanse uien beschikbaar. De Spaanse uienprijzen zakken daardoor iets. De Spaanse ui is alleen een ander soort ui dan de Nederlandse. Het zijn grove maten, waardoor ze voor veel klanten niet geschikt zijn.

De gemiddelde baalprijs ligt na het pinksterweekend op € 100 per 100 kilo. Voor de fijnere maten ligt de prijs iets lager. Bij een enkele verpakker wordt meer in de baal betaald, maar zeker niet alle afnemers doen mee voor deze prijzen. Degene die geen lege schappen met uien wil hebben moet wel. Er is geen alternatief voor uien, zoals aardappelen vervangen kunnen worden door rijst. Dat maakt de markt zeer vast.

Hoge plantuienprijs per hectare

Het plukje beschikbare oude oogst is nihil voor de komende weken. Ook loopt de kwaliteit ervan achteruit. Er wordt vooruit gekeken naar de nieuwe oogst. Op de markt komt meer stemming door biedingen van zaaiuien voor € 20 met participatie af land. Voor vroege voorjaarsplantuien is € 15.000 per hectare verkocht in Zeeland. Er wordt gesproken over hogere bedragen. Dat zijn serieuze prijzen omdat veelal de vroege voorjaarsplantuien tussen grofweg € 7.000 tot € 10.000 per hectare weggaan.

De stand van de uien in de noordelijke provincies van Nederland valt wat tegen. Maar de uien kunnen – al dan niet met beregening – nog goed gaan groeien de komende weken. Deze week is de groei er een beetje uit. Normaal gesproken gaat de tweede of derde week van juni de rooier in het Zuiden het land op. Zoals het er nu voorstaat zal de derde week van juni worden gerooid in Zeeland. Deze eerste uien komen dan begin juli op de markt als het weer tenminste een beetje meewerkt. Het lijkt voorlopig droog te blijven, waardoor verschillende telers de haspels op het land zullen rijden.

Prognose: vaste uienmarkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin