Doorgaan naar artikel

Uienafzet kabbelt voort zonder grote volumes

Er zijn meer uien beschikbaar dan eerder werd gedacht. - Foto: Hans Banus premium

Er zijn meer uien beschikbaar dan eerder werd gedacht. - Foto: Hans Banus

Het hobbelt een beetje door op de uienmarkt. Alles bij elkaar zijn toch meer uien beschikbaar dan eerder werd gedacht.

Er zijn meer importuien, maar minder vraag door het hoge prijsniveau. Daardoor is er nog wel voorraad. Door het hoge prijsniveau is de consumptie ook wat lager in Europa. Dat merkt de uienmarkt, in die zin dat de positieve stemming minder makkelijk terugkomt op de markt.

Geen grote exportvolumes

Het zijn geen grote volumes die weggaan; wekelijks zo’n 13.000 ton. Gigantische tekorten lijken er dit seizoen in ieder geval niet meer te komen, iets waar begin dit kalenderjaar wel over werd gespeculeerd. Het aanbod en de vraag naar uien lijkt redelijk in balans. Als er geen afzetmarkt bijkomt, is de verwachting dat er niet veel verandert.

Vorige week kwam er meer vraag uit Spanje en Portugal, omdat het daar erg warm is. Maar qua volumes was dat niet genoeg om een positievere stemming te krijgen. Italië informeert ook; af en toe gaan wat uien die kant op. Maar naar Zuid-Europese landen gaan net zo goed alternatieven zoals Egyptische uien.

Veel transacties worden niet gedaan. Dat wat naar buiten komt, ligt grofweg tussen € 60 tot € 70 per 100 kilo voor gele zaaiuien. Verwerkers met uien die voor € 1 per 100 kilo zijn ingekocht, moeten deze nog wegwerken. De gemiddelde baalprijs ligt rond € 75 per 100 kilo; dat doet hier en daar pijn.

Veel uien de grond in

Wat betreft de voortgang op het land is afgelopen week flink werk verricht door de telers. Er zijn heel wat uien de grond ingegaan. Helaas komen er nog wat natte dagen aan, maar ruim 90% van de uien zit eind deze week wel in de grond. Voor vrijdag worden neerslag en koude temperaturen afgegeven. Volgende week – als er droge momenten zijn – kunnen telers genoeg doen, is de verwachting. Planten groeien goed, dus zorgen over de nieuwe oogst zijn er niet.

Prognose: rustige uienmarkt.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin