Uienexport begin april amper 12.000 ton per week

29-04 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De uienexport was in de eerste volle week van april uiterst matig in vergelijking met het gemiddelde over dezelfde periode in de voorgaande vijf seizoenen.

Met een volume van ruim 11.600 ton was de buitenlandse afzet 30% minder dan het vijfjarig gemiddelde van 16.500 ton. Dat blijkt uit de meest recente beschikbare gegevens van GroentenFruit Huis. De matige export kenmerkt de periode na de jaarwisseling. Het is geen uitzondering dat belangrijke (West-) Afrikaanse bestemmingen niet of in ieder geval veel minder uien afnemen dan in de eerste helft van het seizoen, maar dat nu ook de Europese markt weinig animo vertoont voor de Nederlandse uien is uitzonderlijk.

Bestemmingen

In week 14 was de grootste afnemer wederom Groot-Brittannië, goed voor 2.800 ton, ofwel een kwart van het totaal. De rest van de uitvoer naar landen overzee werd verdeeld over (toch nog) Afrikaanse landen als Mauretanië, Guinee en Sierra Leone, Haïti en Israël. De belangrijkste bestemmingen binnen bleven met hun afname benden een weekomzet van 500 ton, ook Spanje, Duitsland en België.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.