Uienexport bleef in maart ver onder gemiddeld peil

14-04 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

In het lopende kwartaal zijn 15% minder uien afgezet ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde.

Met een volume van net iets meer dan 13.200 ton bleef de Nederlandse uienexport in week 12, de laatste volle week van maart, op hetzelfde magere resultaat steken als in de voorgaande drie weken. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van GroentenFruit Huis.

66.000 ton minder uien afgezet dan vorig jaar

Na bijstelling op details van de exportresultaten over de voorgaande periode blijkt dat de exporteurs hun uien al het gehele voorjaar flink beneden het gemiddelde van de voorgaande vijf seizoenen kunnen afzetten. Het lopende derde kwartaal van het exportseizoen is het 15% minder. Vergeleken met die periode vorig jaar is het zelfs een kwart, circa. 66.000 ton, minder.

Van de verre bestemmingen namen in Afrika vooral Mauritanië, Gambia, Guinee, Ivoorkust en Sierra Leone substantiële hoeveelheden (plus 500.000 ton) af. Ook Maleisië en de Filipijnen namen dergelijke tonnages af.

In Europa waren ook eind maart Spanje, België en Duitsland de grootste uienklanten, samen goed voor ruim 2.200 ton. Groot-Brittannië kon ingeboekt worden voor 1.500 ton, een vrij stabiele weekafname.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.