Uienexport in de hoogste versnelling

De afzet van uien loopt gigantisch hard. De telersprijzen voor uien liggen dan ook een hoog niveau.

De afzet van uien loopt gigantisch hard. Verwerkers en exporteurs draaien op volle toeren. De stemming op de markt is dan ook zeer goed. Alle kleuren en maten uien gaan de hele wereld over. De telersprijzen voor uien liggen met € 20 per 100 kilo voor gele zaaiuien dan ook op een hoog niveau. Voor rode uien wordt aan de bovenkant € 21,50 per 100 kilo betaald voor levering binnen drie weken.

Baalprijzen naar € 26 per 100 kilo

Voor op de langere termijn zijn hogere prijzen betaald. De baalprijzen zijn deze week wel gestegen naar gemiddeld € 26 per 100 kilo. De fijnere maatsortering gaat voor iets meer weg en de grovere uien zijn lastiger af te zetten, waardoor deze baalprijzen onder de € 26 liggen.

Hoge prijzen remmen afzet niet

Dat de Nederlandse uienprijzen relatief hoog zijn in vergelijking met omringende landen, waar de telersprijzen lager zijn, remt op dit moment de afzet niet, zeggen exporteurs. Dat komt deels doordat de logistieke voordelen van Nederland de boventoon voeren. De logistiek sterke positie van Nederland komt op dit soort momenten goed naar voren.

40.000 ton uien per week verwerkt

De vraag is breed en goed. Dat is terug te zien aan de exportcijfers die al weken tegen de 40.000 ton per week aanzitten (tot en met week 42). Ook in november lijken deze weekvolumes worden gehaald. De verwerkingscapaciteit wordt met zo’n 40.000 ton uien per week zo goed als volledig benut. Een struikelblok is overigens de beschikbaarheid van containers, waardoor de extra vraag uien niet altijd in reefercontainers kan worden verscheept.

Lees ook: Te weinig reefercontainers voor uienexport

Goede voorraden sorteerders

Voorraden zijn goed aangevuld door sorteerders. Er zijn al veel uien weg bij boeren en ook is al veel verkocht. De oplopende prijzen jaagt de kopers niet weg, want het vertrouwen in de markt is momenteel goed.

Het is de vraag wanneer de daling inzet. Dat speelt nu in ieder geval nog niet. Jaarlijks komt eind december, begin januari de nieuwe uienoogst op het zuidelijk halfrond. Dan vallen bestemmingen weg. Na de jaarwisseling ziet de markt er weer anders uit.

Het is nu nog niet duidelijk wanneer die terugval in afzetvolume komt. Vooralsnog heeft Senegal een quotum voor importuien afgegeven tot en met 31 december. Het hangt er vanaf hoeveel voorraad het land straks heeft en wanneer de eigen oogst wordt verwacht of er een extra quotum voor uien wordt afgegeven.

Prognose: stabiel tot hogere uienprijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.