Uienexport naar Senegal komt al vroeg op stoom

07-09 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De Nederlandse uienexport naar Senegal is dit jaar al heel vroeg op gang gekomen. Tot en met medio augustus heeft het land al meer dan 17.500 ton uien uit Nederland afgenomen, blijkt uit voorlopige cijfers van het KCB en het GroentenFruit Huis.

Vorig seizoen moest de uitvoer naar Senegal nog op gang komen omdat de grens niet eerder open ging voor Nederlandse uien. Vanaf 10 september 2021 opende Senegal de poort voor 168.000 ton uien. Met een importquotum wil het land de eigen lokale productie beschermen.

Quotum van 200.000 ton

Uiteindelijk heeft Nederland vorig seizoen in totaal zo’n 176.000 ton uien naar Senegal verscheept. Dit seizoen is het quotum door het Senegalese ministerie van Economische Zaken vastgelegd op 200.000 ton. Dat is dus aanzienlijk hoger dan de circa 170.000 ton die de plaatselijke importeurs in de afgelopen jaren werd toegestaan.

Duurdere uien door geringere oogst

Gezien de kleinere oogst in Nederland is het de vraag of die 200.000 ton volledig wordt ingevuld. Door de kleinere productie zijn de uien dit jaar duurder. Maar een veel grotere hindernis vormen de transportkosten die nu aanzienlijk hoger liggen dan in de voorgaande jaren. Dat maakt het uiteindelijk lastiger om het product op de bestemming te krijgen.

Export gestegen in augustus

De totale export van Nederlandse uien in juli en de eerste helft van augustus is gestegen tot bijna 150.000 ton. Deze hoeveelheid is zo’n 25.000 tot 30.000 ton groter dan de export in dezelfde periode van de voorgaande twee seizoenen. Dat betekent dat de uitvoer in zeven weken een voorsprong heeft opgebouwd van ongeveer een week.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer