Uienexporteurs doen het rustiger aan

02-11 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De Nederlandse exporteurs van uien hebben in oktober een versnelling teruggeschakeld.

Er is in week 41 bijna 30.000 ton uien uitgevoerd. Dat is ruim 2.000 ton meer dan de eerste volle week van oktober. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van exportcijfers van het Kwaliteits-Controle-Bureau. Het tempo van de voorgaande weken is eruit. Toen gingen tussen 33.000 en 38.000 ton uien per week weg.

Vanaf de start van het huidige afzetseizoen (week 27) zijn al wel veel uien uitgevoerd; in totaal 415.515 ton. Dat is 3% meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. En vergeleken met twee seizoenen geleden ligt de afzet tot en met week 41 10% voor.

Hoge uienprijzen remmen afzet

De uienprijzen staan op een hoog niveau en dat remt afzet, ook een tegenvallende opbrengst maakt dat exporteurs minder druk voelen om nu veel uien af te zetten. Exporteurs merken dat met name overzeese afzet lastig is.

Een van de belangrijkste overzeese afnemers in de eerste helft van het exportseizoen, Ivoorkust, heeft dit seizoen tot dusver 65.817 ton uien ontvangen. Dat is een paar duizend ton minder dan vorig jaar. Senegal daarentegen heeft zo’n 2.500 ton meer uien gekregen. En Groot-Brittannië ontving ruim 4.500 ton meer uien dan vorig seizoen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer